Tuesday, July 8, 2014

Small Garden, to remember.

Bukan selalu dapat tengok aku malas rajin. Jarang-jarang. Kadang-kadang. Entry for today, i think its very speciall lah for those yang love gardening or planting or even landscaping design and small garden (over dah,) sbb aku nak share garden yang aku create sejak aku di bangku sekolah rendah sampai sekarang. Ia sesuatu yang sangat klasik, sukar untuk diluahkan dengan kata-kata kerana pokok yang hidup subur di taman mini ini ada yang umurnya telah mencecah 10 tahun dan ada yang lebih. Dan banyak juga yang telah mati dek kerana aku yang sibuk belajar. Dan lebih mengejutkan ia sebuah taman kecil yang terbentuk di sebuah flat 4 tingkat! Omg! ...surprise kan? than u will ask me, where u get the space for gardening?

Tak ramai yang tahu minat aku dari kecil adalah bercucuk tanam, pertanian dan perladangan sebab aku tak pernah kongsi minat ini pada yang lain. Tsk..tsk..it will be a secret admire.

If i tell u that i always watching the gardening channel during my chilhood, korang akan ketawa. HAHA..Nak apply UPM, tapi im not from pure science. Oh ya! dont ever criticize someone because of their hobby, u never know how much the hobby might mean to them or what its carried them through....

Special for today... My Garden's. Pasang lagu dan enjoy lah..




Just put a simple signboard, for make it real..haha..welcome :)














Burung dan ayam. Kita tak boleh nak bela yg real macam orang yang duduk di kampung tu, than kita beli sahaja yang patung pun its look ok dan "hidup"..

Drop yang simple, tapi smart..DIY.














Dia hanya mampu statik je.. tsk tsk..

Welcome to My Garden..Tak de gazebo pon, kolam pun tak de..pokok sahaja :) 









Di dalam sebuah kebun kecil, di hadapan rumah, beranika jenis tumbuhan ditanam, ada yang tumbuh meliar, ada yang terjaga rapi, dipagar dengan besi dan kayu kayu kering. Bila ditiup angin, semua daun melambai-lambai, Ya, ia adalah tentang sebuah taman kecil bertuan seorang lelaki muda. Semoga pokok-pokok ini mendoakan kesejahteraan tuannya.


Pokok Deduit, tak ingat nama latin dia. Tanam lah dirumah anda kerana ia sangat baik untuk "ekonomi" keluarga.. chinese say ada "ong"..haha..bila CNY, aku sangkut lah 2 3 sampul raya merah kat batang dia. ;)





Ladang Aloe Vera / Lidah buaya. atau nama latin dia Crocodile Tongue..haha...original dia mudah beranak dengan banyak dan cepat. Dulu my sister rajin petik dan potong untuk sapu ke muka..mungkin masa tu dia dah tak ada duit. 

Cactus. Banyak yang dah mati sebab tak jaga dengan baik. Cactus cepat merajuk dan "gatal".Eh im not going to teaching!

Teka?


Pokok Buah Naga / Dragon fruit. Banyak dan menjalar everywhere. Tapi belum berbuah pon :( 4 years oready u know.. tsk tsk.. any tips? than u will say its not suitable to be planted in pots and flat 4 tingkat. kan? Tq,


I love this cute baby. Aku pernah tanam cactus depan rumah sewa dulu...sekarang dah besar, macam naget bentuk dia. lalala...dekat belakang rumah sewa pulak aku tanam kacang botol dan lengkuas putih dan ada satu ladang jagung yang tak naik sebab tanah tak sesuai. Kering. Whatever u do, must have a basic knowledge.













Mak dia dah mati dan sempat selamatkan anak dia. InshaAllah will growth. See? 3 cabang..nak ke mana tu,

Look at the baby, cute right? Moms, u like very unstable body, lol..






I dono how to caption this lah. Rumpot ke?



Tapak semaian anak2 aloe vera tadi. Taruk di tempat sedikit redup.




Menyorok. Macam periuk api...

Cactus yang curi air aloe vera atau aloe vera yang curi air cactus? Kadang-kadang tak ada masa nak siram..jadi lah macam ni. Haha..



Pokok ini sesuai untuk ternakan ikan laga :)


Slowly,, kita tangkap dia....


Panggil "Kiambang".. aku pernah bawa beberapa kuntum ke rumah sewa masa belajar dulu, dan letak dekat parit belakang rumah. Dan dia besar macam gergasi yang menakutkan. Kalah kobis. Sedikit informasi, air bertakung bersama kiambang jangan diminum, membahayakan kesihatan.


Siapa nak? boleh bagi free.. sebab dia mudah membiak dengan syarat matahari 100% memancar kat dia. Kalau dah banyak sangat orang akan buang je...Tsk Tsk...

Main dengan ikan yang selalu terselit celah kiambang. Ikan kecil perlu untuk kolam kecil mahupun takungan air pokok bagi mengelakkan kehadiran jentik-jentik.


Kalau ketuk tak dengar, selalu orang tarik bell ni..ais krim..ais krim..

Daun Kaduk. Masak gulai petik sini sahaja lah.

Serangga perosak.. sejenis ulat putih yang suka pada pokok berduri. i dono her name.

















Ready for semaian..tak rajin dah.




Lupa dah nama pokok ni. Ada 2 pasu, dah mula beranak, sampai dia dah bengkok. Malas Tak ada space nak transfer. Elok di tanam di permukaan rata, pokok hiasan yg sgt gojes.







Baja around 4ringgit 1 packt.








Broken duck..hilang kepala. Teka pokok apa?























Jarang orang nak tanam aloe vera sebgai pokok hiasan, sebab dia perlukan ruang yang luas. Lagi-lagi space kecik dia tak akan subur sangat. Tapi why not biarkan jelah dia pergi mana-mana walaupun space kecil. Yang penting rajin siram dan take care dia. Tanah sgt penting.






How to caption this dangerous cangkul.










Apa ini? Inkjet pum water for gardening. HAHA. Suke hati je bubuh nama..ni utk siram pokok le..

















Baby "Setawar", ini bukan semai, dia naik sendiri...Dulu pokok ni budak2 buat penanda buku, lepas tu dia hidup dalam buku tu..lol ingt tak? Nak tengok mak dia? sangat diva tau, menyorok belakang cactus dan aloe vera.









Tadaa....Diva tak?




Banyak anak dia tu hah...keliling pinggang. Bila sentuh, dia jatuh dan mula tumbuh dimana-mana. Sensitive.
















































Light up for every night :)









































Usianya lebih 15 tahun yang ini. Lupa nama dia.











Mini forest. Jadi tak? again, ini rumah tingkat 1. haha..


















Ting..tong..itu sahaja lah perkongsian mini gardening aku. Laman yang kecil ini lah yang menghidupkan hati, meredupkan laman rumah dan menenangkan jiwa. Siapa tahu, suatu hari nanti andai aku ada laman rumah yang besar, lanskap yang lebih menarik pasti akan ku bina dengan penuh kasih sayang...Dulu masa sekolah rendah rajin kira berapa pasu dan berapa jenis pokok semua nya? dan every morning siram, baja dan belai pokok 1 per 1. Cuma tak pakai topi dan tak bawak botol air je. Hobi yang nampak cool kan? haha...im not just your future member of parliment but also a good farmer. HAHA..Amin, nice to share :) by,


"Malaysia merupakan bumi yang bertuah kerana kaya dengan kepelbagaian BIO, Kepelbagaian Bio merangkumi semua benda Hidup serta ekosistem yang merupakan habitat bagi kehidupan ini, kita semua adalah sebahagian dari jaringan dari kehidupan yang kompleks ini dan saling bergantung antara satu sama lain..."



Salam Ramadhan 10th, 1435


No comments:

Post a Comment