Sunday, April 21, 2013

Come from my heart, fly to you.


This is a beautifull girl with a strong smile and strong heart.
Our friendship is forever and ever starting from a secondary skul until now.
Sory for my looonggg abcence friend, i realy busy to find money. Wordless.

I'm take time to remember you for this night,
 To write someting about u, 
Myb just a bit, but i'm realy hope from this writing,
Will giving you a big spirit for always sucsess and to be a strong.

I know, that your exam is around the corner. Next week / tomorow right?
InshaAllah, all that was your planning will be simplified by Allah.
Dont give up friend. Like the first word i say...
"U have a strong heart"
Whatever come to you, come on! i know you can face it.
Do the best for the final exam, positif thinking, dont give up, push watever you have,
And not imposible! Victory will be yours.. :)

Dedicated this song... just for fun to you,
Dont laf.#Just Smile. By by..


Oh! forgot to wish that i'm realy hope your relationship with your loving and macho boy "adus kacang" that people call the sweet couple of the year, will be forever love until jannah..



Tell the truth, im not a very good person.

Assalamualaikum to all beautifull girl and macho boy.

Bukan semua orang suka dengan pekerjaan yang "makan gaji". Maksud dia gaji akan masuk pada hujung-hujung bulan. Standard lah, mana ade kerja gaji dok masuk sehari-hari, melainkan kita berniaga. Hadis ada menyebut bahawa 9 daripada 10 rezeki itu datangnya daripada berniaga. Abah aku seorang business man yg berjaya. Boleh dikatakan tiap-tiap hari rezeki dia "masuk". Aku sebagai anak hanya menompang kesenangan dan melihat kehebatan dan ketabahan abah aku mencari rezeki untuk menyara keluarga. Sungguh aku kagum dengan abah. 

Gaji (aku) tak banyak pun, sekangkang semut je. Aku seorang si pemakan gaji. Tapi kita (aku) kena yakin dengan rezeki pemberian Allah. Ade orang gaji banyak, tapi tak cukup-cukup pun, ade orang gaji ciput je, tapi hidup selesa dan serba mencukupi. (Cuba nak sedapkan hati sendiri), Belive, Allah yang Maha Pemberi. Susah kadang-kadang nak sedapkan hati sendiri, pujuk lah macam mana pun, sehari dua hari mungkin boleh pujuk, tapi hari-hari berikutnya hati mula memberontak balik. Apa yang boleh kita buat? Tepuk dada tanya selera + sedar diri + bersyukur. 

2 kerjaya aku sekarang bakal dan akan aku hentikan / terpaksa dihentikan atas sebab-sebab tertentu. Tak pasti sama ada pengangguran akan menjadi kawan baik aku semula dalam masa terdekat ni. Entah lah...aku buntu, bosan pon ade. Kelam dan kabut.

Pejam celik pejam celik. Eh dah nak tamat bulan April. Kadang-kadang aku rasa lama. Kadang-kadang aku rasa sekejap. Aku sekarang tengah giat dok mengumpul duit. Ehem. Adelah kumpul sikit-sikit untuk masa depan. HAHAH. Macam tak percaya aku kumpul duit. Dulu masa pinjam duit ptptn aku tak pernah lekang dengan sikap boros. Ape je aku nak mesti dapat. Selesa masa tu. Tapi sekarang tidak lagi...Bukan ape, aku nak simpan duit ni untuk aku sambung belajar nanti, InshaAllah kalau ade rezeki lah. Mungkin kalau tak dapat simpan banyak pon, sikit pun dah memadai utk sara hidup kemudian hari nanti. Aku tak obses dengan duit dan aku tak nak jadi hamba duit. Hidup aku sederhana. 

**********
Amer,

Kekadang hati kau gundah bukan sebab kau rasa sedih atau sesuatu yg boleh membuatkan lau rasa marah...tp hakikatnya ia kosong..tak diisi dengan zikruallah, xdiisi dengan bacaan Al-Quran..sbb itu sabda Allah kata dalam Furqan, "...sesiapa yg tidak mengingati Allah, Allah akan isikan hatinya syaitan, dia dan syaitan bersahabat baik..'

Astaghfirullah hal'azim...moga aku diselamatkan.

Ye, Kadang-kadang aku terasa diri aku lalai. Tapi aku kuat untuk sentiasa minta doa dgn Allah utk kuatkan hati aku dan aku mohon diberi petunjuk. 

Tell the truth, im not a very good person.

Rasanya kurang 80 hari lagi. Countdown for Ramadhan. Semoga aku sempat bertemu dengan bulan yang mulia itu nanti.. InshaAllah.













Sunday, April 14, 2013

Accept People As They Are.

Aku bukak Facebook, mesti akan terkeluar banyak status-status bodoh politik, kutuk mengutuk, budak-budak hingusan punya status yg tegedik-gedik, fitnah-fitnah politik dan macam-macam gaya lagi yang membosankan dan entah ape-ape. Sebab tu Dr.Mahathir cakap, Melayu mudah lupa. Lagi-lagi nak dekat Pilihan Raya. Semoga Malaysia diselamatkan.

Next,

Mungkin ade nampak pembaharuan yang aku buat kat blog ni. Kalau tak perasan tu, mungkin mereka yg tak pernah datang sini. Sebelum ni header aku tajuk orang putih, A New Day Has Come. Tapi malam semalam lepas balik kerja aku change, dan centre kan jadi nama aku sendiri AMIR 'IZZAT. Aku rasa perlunya aku buat sedikit adjustment macam tu agar blog aku masih ada gaya dan menambahkan selera untuk aku terus menaip, walaupun kadang-kadang dah tak de modal nak tulis ape. Harap masih jumpe blog ni. Alamat still sama, worldofamirizzat.

"Dalam perjalanan pulang melalui lorong hidup, pasti banyak cerita tersangkut di kaki limanya"

Next,

Harini weekend. Hari Ahad. Kalau dekat negeri Pantai Timur, ahad adalah hari pertama bekerja. Kelakar kan. Berbeza dengan kita yang berada di KL, Ahad adalah hari yang santai dan rehat lah sepuas-puasnya pada hari tersebut. Macam aku, tiap hari ahad aku akan spend kan waktu dengan bantal,selimut dan laptop. Dah jarang keluar rumah buat aktiviti, event senaman aerobik pun aku dah tak join. Lame dah. Dendam nak rehat akan aku kabulkan pada hari ahad. Lagi pon ptg ni aku kerja, balik lewat malam. See?

Next,

Pilihanraya ke13. Ofcourse disetiap ceruk kawasan perumahan event di jalan raya pun akan berkibar bendera pati politik. BN,PKR,PAS,DAP. Mereka bersaing untuk merebut kuasa pemerintahan kerajaan. Sudah tentu election kali ni adalah kalah mati dan disifatkan bagai "menang jadi nasi, kalah jadi bubur". Umur aku sudah selayaknya untuk pergi membuang undi. Aku dah daftar mengundi 2months ago, tapi bila aku semak daftar pemilih, nama aku still dikatakan dalam proses. Bingai je...Aku rase sgt rugi kalau aku miss election kali ni. Lagi pun ni 1st time bagi aku. Undi adalah rahsia. Cuma zaman sekarang slogan tu dah tak boleh pakai, dan bagi aku, aku akan pilih kerajaan baru yg akan diterajui oleh....

Ada orang ekstrem tidak bertempat, laung sana laung sini slogan sana slogan sini. Puiihh. Hakikatnya, dia sendiri tak tau apa dasar dan perlembagaan yang dia nak perjuangkan. Lihat sahaja negeri Sabah di lahad datu? Begitu mudah diceroboh pengganas. Aku bukan nak cakap ape lah. Aku tak pernah bualkan isu isu macam ni, tapi korang boleh lihat sendiri betapa lemahnya pertahanan kementerian kita yg sepatutnya  btanggungjawab menangani isu pencerobohan tu. Wallahu'alam. Semuanya telah diatur.

Lihat gambar bawah ni,


Ni bukan di Lahad Datu ye, Ni kesengsaraan Masyarakat Islam Rohingya, yang di ancam penghapusan etnik muslim di myanmar. Kerajaan Myanmar bertindak mendiamkan diri dan langsung tidak berperi kemanusiaan terhadap saudara Islam kita di sana. Berita ini kurang disensasikan, Mana rakyat-rakyat Malaysia yang pemurah? Mana Menteri-menteri Islam di Malaysia? Aku terharu tgok gambar kesengsaraan mcm ni. Wordless. Berat mata kita yang memandang, berat lagi bahu mereka yang memikulnya. Semoga Allah beri keadilan dan perlindungan...


Peace be with you...



Sunday, April 7, 2013

Dan Bila April.

Hari lahir aku bukan jatuh pada bulan April.
Tapi tak tau kenapa.
Masa bulan Mac aritu,
Hati aku menjerit-jerit mintak dipercepatkan masuknya bulan April.
Sebenarmya tak elok macam tu.
Masa dan waktu tetap berputar,
Allah dah tentukan segalanya.
Tapi mungkin banyak faktor-faktor dalaman yg buatkan aku nak segera April datang.

Tiba 1 April yang DINANTI-NANTI.

Aku TERbangun sedikit lewat.
Tiba-tiba transport yg aku selalu guna utk ke office buat hal.
Aku cuba dapatkan kawan aku.
Tiba-tiba dia tak datang kerja di 1 April.
Aku terkejar-kerjar di pagi 1 April.
Aku masuk office lewat.
Aku masukkan punch card aku dalam mesin punc card.
Aku nak tarik balik punch card tu.
Tiba-tiba rasa tersangkut.
Ketat sangat. Aku tarik.
Tarik kuat-kuat.
Kuat lagi.
KRRAAKKK.....!!
Punch card aku terkoyak.
Dah lah 1 April.
Masuk lewat.
Punch Card colour Merah.
Pastu kad terkoyak pulak.
Buat muke sedih.
Duduk kat kerusi office.
Tak cukup air cond.
Pasang kipas.
Hala ke muka.
Mengeluh.

Oh 1 April yang dinanti.
Tak sangka kau jadi begini.

And so much more aku kena uji kat bulan APRIL.
Rasa macam nak cakap....
Yang aku tak sabar nak masuk bulan MAY!!

HAHA TIDAKKK...

*******

Dalam realiti macam ni lah kehidupan...
Kadang-kadang aku terlupa,
Yang bukan kita selalu senang.
Apa kau rancang, jadi.
Apa kau nak, dapat.
No...
Ingat...
Bukan kita sentiasa wangi.
Bukan poket sentiasa penuh.

Kadang-kadang kita perlu jatuh.
Baru sedar sikit diri kita kat mana.

Dah, jom tido.
Bagitau, harini dah 7 April.


Kronologi P.

Tanggal 6 April 2013. Genap 3 tahun aku memandu menggunakan lesen P. Atau nama penuh dia, lesen Percubaan. Kire aku ni baru lah lagi. Selama 3 tahun ni jugak aku diuji oleh Allah dengan pelbagai macam cabaran dan dugaan. Semestinya, sedikit sebanyak telah mematangkan aku. Kalau aku nak kongsi cerita2 yg aku alami, alamatnye mmg panjang lah entry ni. (Tayar meletup kat highway, kereta mati tepi simpang jalan, cermin belakang pecah, bateri kereta habis masa nak gi kerja, minyak habis kat higway, tahan kencing dalam jem, kena saman dbkl, kereta kena tarik, and so much more lah). Dari pengalaman tu, baru kita sedar yg kita bukan sentiasa bernasib baik. Ape sahaja boleh beraku dalam ape jua keadaan. Tak payah la cerita kan. History is past.

Nak pakai kereta mmg memerlukan duit yg bnyk, maksud aku kos penyelenggaraan, minyak, perkara-perkara diluar jangkaan dan sebagainya, Wallahu'alam. Itu baru kerenah kereta kecik buatan Malaysia. Anyway tak nak cerita panjang, Tahniah utk diri aku sendiri. Dan jadilah pemandu yang berhemah.
- Love Always.


Paling latest : Kereta aku hilang, kene tarik dengan DBKL, sbb parking merata kat damansara. 150nggit melayang. Pengajaran : jgn selalu ingat nasib kita baik. Bepeluh tak bepeluh bila pergi kat kereta, tgok-tgok kereta kita hilang? HAHA!


Pengalaman, telah mendewasakan, mematangkan fikiran - Spring





Saturday, April 6, 2013

Ape yang ditanya?

Soalan2 yang ditanya oleh MQA masa aku pi temduga haritu (klik sini kalo x bace lagi cerita dia) : (Ini sekadar perkongsian am. Jangan sempitkan fikiran. Ambil sebagai pengajaran/pelajaran)

Ade yg non-muslim ke dalam kos DIB?

Kalau saya panggil awak untuk cakap berkaitan perbankan islam depan orang kampung sini awak boleh buat / berani tak?

Macam mana pengiraan zakat pendapatan?

Yang Alumni ni, Awak kerja apa sekarang?

Pensyarah semua kat sini ok?

Kemudahan semua ok ke kat poli ni?

Asrama boleh muat berapa ramai student?

Kenapa sem5 dan sem6 awak duduk luar?

Tadi cakap kemudahan kat poli semua ok, knpa awak nak duduk luar jgak?

Dalam kelas ada yg mcm sotong?

Awak buat apa dengan mereka yg mcm sotong tu?

Kat sini ada kolam? Boleh mandi ke kolam tu?

Tasik tu buatan manusia ke semulajadi?

Mmg wajib pakai songkok ke kos ni?

Pakaian mcm mana ke kelas?

Pakai blezer pegi kelas? Kata kelas tak de ekon? Tak panas ke?

Blazer berapa sepasang?

Yuran semester berapa?

Yuran Koperasi berapa?

JPP senang ke nak dapat peruntukkan utk run event?

Pensyarah ajar dalam BM ke BI?

**************

Senangkan soklan dia? Cool je...cuma bagi aku bagaimana kite berinteraksi dengan dia melalui jawapan2 kite yg matang dan show yg terbaik lah kalau boleh kan.

Sebenarnya kos DIB telah pun diiktiraf oleh JPA dan LAN, cuma nak di upgrade sahaja. En, tu kate lah. Dia just mcm nak survey bagaimana proses pembelajaran kos DIB ni je. Dont wory about that lah. Biase2 je. Tak de istilah sijil tak laku. Itu pendapat aku lah. Anyway berikut sahaja lah soalan2 yg MQA tanya, yang aku masih ingat lagi. Korang boleh imagine sendiri jawapan2 dia kan. 45minit gak interview. Sebenarnya banyak perkara yg melucukan hati time interview haritu. MQA punya pasal, semua perkara buruk tiba2 jadi baik. Kemudahan kelas ok? OK.................... Tak boring ke duduk ulu-ulu mcm ni? TAK.................. Selesa ke? SELESE...................... Kafe ok? OK.......................... "Wah, semua bagus je poli ni eh" "Kitorang redho je Encik" "Ohhhhhh gitu"................bagus bagus.






















InshaAllah, mohon qualification sijil kami diluluskan MQA. Aminn.








Temuduga MQA.

2 April lepas. Aku balik poli. Mesti ade yg tekejot. Ade yg merajok pon ade. Asal tak ajak mer?..bla bla bla bla..Aduh, serba salah aku dibuatnye. Rasa macam artis nak jawab banyak sgt pertanyaan. Jenoh explain.

Camni. Aku dijemput utk datang Poli pada 2 April lepas utk temuduga dengan pihak MQA. Bukan dok temuduga kerja kosong, tapi temuduga untuk qualification sijil Diploma utk kos aku tu hah (next entry aku explain lebih lanjut). Mula2 aku tak nak gi tau, aku dok offer kat org len lah jadi wakil. Dia nak 4 org. Tapi tak dak respon pon, sume diam membisu, komen tak ape tak. Aku serba salah dibuatnye kalau aku tak gi, sape lagi nak pegi jadi wakil ni? 3 hari aku tak tenang.

Akhirnya, aku dengan rela hati offer diri utk pegi. Petang tu kat office aku isi borang 
"CUTI BERGAJI" dengan bangganya aku mintak bos aku turunkan tanda tangan kat borang tu. "Awak nak gi mana Amir?" "Saya ada hal kat Poli Tn. Aji" "Oh, ok." Maka selepas tanda tangan diturunkan, aku layak utk bercuti sehari dengan gaji berjalan. Untung kerja govement kan, ade je kemudahan dia nak bagi...

Aku tak de lah gi balik poli sorang diri, aku bawak geng-geng lama aku. Diorang sume mmg sporting. Aku yg drive kereta, mmg lah sporting Kann?...Tak gitu Lan,Afiq ngn Achai? Pukul 12 tgh malam gerak, pkul 3 pagi sampai. Mata aku dah macam spotlight mlm tu, mmg kena fokus habis. Kalu tak fokus alamatnya masuk gaung nnti, aku rabun drive mlm2 ni. Tapi Alhamdulillah selamat sampai. Nak tau aku tdo mane? klik sini : Hotel Anjung Pesona. Hahaa...dipersilakan jeles. Poli taja semua. Sgt2 aku bterima kasih.

Eh, aku tak nak cerita panjang la, nnti aku melalot sampai 5 perenggan tak de sape larat bace. Aku upload gambaq, kita rolling sama-sama lah ye, Grilll....

Orang kate gambar ni mcm pegi becuti kat tepi pantai jerr. 
"Orang kate eh, bukan aku kate"

Cuba teka mana aku?

Kacak sangat la tu,

I love perth tu, mmg baru balik becuti 3bulan kat perth. Dapat keychain kanggaroo. 
Mekasih iqbal...

Ini tak tau nak explain ape. Asyik lewat je dia...alan muka saba.

Ini dia hotel Anjung Pesona. Letaknya betul2 kat dalam Politeknik tu.
Alah...jgn jakun sgt la kan..

En. Amir belanja 10inggit sorang. Lepas duit tol aku. Love En. Amir forever.

Ketenangan yg tak de kat KL.

Sazri budak umah sewa lama. Rindu gile arr...mmg x jmpe dah pasni.
Good luck sazri.

Hai, nama saya Iqbal Othman.

Hai, nama saya Abang Alan, saya bos besar sekarang. Ehem.

Ni tak payah. Femes dah ni. HAHA

Alahai susur gajah..rindu gile aku nak pijak kau. Nak gi kelas balik :'(

Kad Siswa. Celah mane nak guna entah.

Aku tak pasti macam mana member aku dapat keje sini.

Saiz king tak de ke hah? tdoq ngn alan mane boleh pisah2 camni.

Nak balik dah. Terima Kasih daun keladi, rezeki ade, saya datang lagi.
Check Out hotel pukul 3ptg.

Ni time nak balik, Beli ole-ole utk office ngn utk Cik Huda yg menunggu di Kuala Selango.
Ratos2 ringgit borong kerepek. Adui.

Ni nama dia Nurul Huda. Seronok sgt dpt jumpe kamu. Bunga-bunga hati saya dbuatnye.
Mesti tak pecaya kan? Tak pelah...

Ni gengster mane ntah, susah nak explain ni. HAHA. ok lah tu je gambar.
Best tak best tak? Hihih...


********************

Forever syukur pada Allah. Terima kasih dekat pensyarah aku, Cik Aishah, En. Amir dan semua yg terlibat utk jayakan MQA haritu. JP,JPH yg sponsor hotel ngn makan, member2 yg sudi ikut sama, lan,achai,afiq, efiz ngn iqbal, moga perjumpaan ni bukan yg terakhir. Semoga MQA haritu lulus dengan jayanya lah eh, aku pon tak tau result dia camne. Next entry aku kongsi ape soalan2 MQA yg ditanya ok. Orite. Assalamualaikum...