Friday, May 3, 2013

Neopolitic.

Lost spirit to write someting dekat blog ni. Thats why lame sangat tak update. Penat bukan kepalang bekerja. Aku pun tak pasti sampai bile. Jadual begitu pack, even ada masa pun aku tunaikan sepenuhnya untuk tidur.

Many thing happened to our country in this few moment. Especially focus Malaysia to the coming election lah kan..

Aku bukan lah suka sangat bersembang dan bercakap ttg politik. Minat pada politik mmg bukan kepalang, tapi tak bermakna aku suka untuk cakap-cakap ttg politik, apekan lagi nak diconteng-conteng dalam blog ni. Bagi aku cukuplah menjadi seorang pemerhati dan to be a neutral. Itu aku lah. Masing-masing ade pendirian sendiri. Yes, aku tabik dengan korang yang turut ade pendirian sendiri. Tapi hormatilah juga pendirian orang lain. Its Demokrasi. Hohohoho.

Pilihanraya Umum ke 13 bakal tiba dalam tempoh masa kurang 70jam lagi! Semestinya rakyat Malaysia sudahpun bersedia untuk memilih pemimpin mereka, tak kesah lah dekat ceruk-ceruk kampung mahupun ditengah-tengah bandar, bendera parti yang bertanding ofkos menghangatkan lagi suasana demokrasi kat Malaysia ni. meriah. Sampai kan suatu pagi time aku nak gi kerja, terhuyung hayang aku drive sebab nak baca poster-poster yang bederet kat tepi jalan. Pertandingan separa sengit di Parlimen Seputeh menyaksikan penyandang 4x berturut-turut (if not mistaken), Teresa Kok daripada DAP, ditentang calon Barisan Nasional, emm........entah apa nama dia entah. Chinese jugak, dgr kata baru lepas bersalin sebulan lepas. "Oh mom, better you sit at home, care your baby". 

Teresa kok tu mmg femes lah dikalangan pemimpin pembangkang, even dia juga telah berkhidmat sebagai exco kerajaan negeri selangor as jawatan apa aku lupe. Dan yang paling pecah panggung YB Teresa pada PRU12 di kawasan aku, Parlimen Seputeh, memenangi majoriti terbesar dalam PRU 12 apabila meraih undi majoriti sebanyak 36,492. Pergghh...gile kentang kan, macam mana lah Barisan Nasional nak kalah kan die  tu eh. Dan 1 lagi YB Teresa jugak menang di kerusi Kinrara, 2 kerusi dia pegang. Hebat kan..Sejarah dia jugak besar, macam-macam cerita ttg Teresa Kok ni. Tapi.....

Apa yang aku nampak effort dia untuk bangunkan kawasan aku eh? Tak pastilah. Even jalan tar yang belobang lobang tu pon tak de sape yang nak care. Aku tak pernah nampak dia turun padang bertemu rakyat dia pon, Oh myb kawasan aku 80% orang cina. Ofkos dia jumpe rakyat2 cina dia je, dan dia jugak tau kawasan perumahan aku ni kubu kuat BN, yang poyo nak mampos tapi x penah menang pooonn..so myb dia takut nak masuk. Ataupon dia malu nak jumpe dengan aku? Tak pasti ttg tu.

See? Neutral tak aku dalam politik? Hahaha..entah kenapa tiba2 aku cerita ttg cina tu.

*****

Berbahas tak semestinya bergaduh, berdebat tak semestinya tak sependapat, berbeza pandangan politik tak semestinya kita perlu saling membenci. Tak payah lah sampai putus sahabat. Relaks, create some moment yang fresh dan neutral, aman sejahtera dan makmur lagi berkat. Wuhuhuhu...

I realy hope, this election will bring a big history to our country and make Malaysia as a better place, clean from curruption, and to be a realistic hope to all rakyat Malaysia.

Selamat Mengundi to all RAKYAT MALAYSIA !!! 











HAHAHA... Lain kali lah!



No comments:

Post a Comment