Thursday, January 31, 2013

Mentaliti.

Mentaliti company BESAR especially swasta mereka inginkan calon-calon yang hadir ke temuduga ke syarikat mereka mempunyai sekurang-kurang nya 2 hingga 3 tahun pengalaman kerja dalam bidang / pekerjaan yang sama seperti yg ingin dimohon. Ini minimum. 

Tapi sebaliknya, 

Apabila calon yang "fresh" hadir ke temuduga, dilihatnya seperti tidak berkemampuan, penuh curiga dan seolah-olah tidak yakin dengan kemampuan graduan fresh ini. 

What the stupid mentaliti this hah.

Dah kata pon graduate, mane nak cekau pengalaman 2 3 tahun macam kau nak tu? Fikir lah sikit. Nampak nya tak de harapan student-student yang baru keluar IPT nak "merasa" kerja di syarikat besar swasta kalau requirement semua tak logik akal. 

Aku faham kehendak syarikat. HR seboleh boleh akan mencari pekerja yg hebat utk company dia. Ini menjamin kelancaran kerja, ethic, dan managment keseluruhan. Cuma Mentaliti mereka perlu diubah sedikit. Jangan pandang rendah pada kemampuan graduan baru. Mitos dan menakut-nakutkan graduan dgn pelbagai cara. 

To Bad.

Malas aku nak cakap. Sekarang aku nak kosongkan kepala. Esok terbang ke Sibu. By, 



Matahari berdiri megah di atas langit. Seorang lelaki bertali leher hitam segak berjalan keluar dari lobi sebuah syarikat, tapak kasut berbunyi memecah kesunyian. Kelihatan sebuah fail hijau ditangan nya. Muka ketat. Pantas berjalan menuju ke sebuah kereta bewarna kelabu. 2 minit kemudian, di dalam kereta kelihatan tangan nya diangkat seperti menadah tangan untuk berdoa. Mungkin ada sesuatu yang sedang diminta dari Tuhannya.

No comments:

Post a Comment