Friday, June 8, 2012

Politeknik Sultan Idris Shah, Mengajarku erti kehidupan.

Assalamualaikum....

Mengajarku erti kehidupan. Baca tajuk entry macam sedih gile. Tak de lah, acah je, Sebenarnyer aku tengah cube nak buat 1 entry khas untuk sseemmuuaa pelajar2 yang akan melangkah masuk ke Politeknik Sultan Idris Shah . Yeah! Selamat datang kepada mahasiswa siswi PSIS. Mungkin anda semua punyai pelbagai soalan yang bersarang di dalam minda, sampai tak leh tido, atau kalau on9 jer, mesti dok taip kemas2 perkataan...

Politeknik Sultan Idris Shah.

and then lepas habis loading.....korang akan jumpe macam2, dan terjumpelah jugak Blog aku ni...

Than,....aku akan menerima email, add dekat Fb, Msg dekat phone, dan macam2 lagi sumber yang bertanyakan soalan2 mengenai Politeknik yang korang nak masuk ni. (Aku ucap terima kasih dekat korang semua, sebab sudi tanya soalan, dan inshaAllah saya akan jawab) (ade rase mcm keje kat kaunter pertanyaan) terharu T.T

Bukan nak kutok la, tapi orang kata "Realiti"...

When korang visit website PSIS ni, korang rasa macam.........(tut tut..siaran tergendala)

So serba sedikit saya ceritakan apa yg ade disana secara "realiti" Nya (yang korang carik kat website tapi hampeh yg korang dapat)

1) Politeknik kita ni adalah politeknik yang ke 17 per 30...

2) Merangkumi 8 Jabatan (ni semua ade kat web, so korang akan tahu mana jabatan korang nanti) iaitu : Jabatan Perdagangan, Jabatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi, Jabatan Kejuruteraan Awam, Jabatan Kejuruteraan Elektrik, Jabatan Pelancongan dan Hospitaliti, Jabatan Matematik, Sains dan Komputer, & Jabatan pengajian am..Politknik menggunakan sistem jabatan, tak macam U yang menggunakan sistem fakulti.

3) When ask about fasiliti, atau kemudahan, boleh saya katakan bahawa...em....macam mana nak cakap? kita cakap ttg "bandar" atau "pekan" terdekat lar ek, sebab soalan ni popular sikit. Untuk pengetahuan, bandar terdekat adalah Sabak Bernam dan Sg.Besar, itupun mengambil masa dalam 25 minit untuk sampai (tgok kelajuan). Dekat bandar tu pon tak lah macam KL ni kan, dia agak kampung dan pedalaman sikit, so butik2 jenama kirim salam lah, but Alhamdulillah, aku rasa cukup dah ape yg ada mcm KFC, Mybank, Public Mutual, mcm2 lagi, jangan risau. Dan perlu diingatkan bahawasanya kenderaan untuk ke bandar adalah sangan menyusahkan! sebenarnya ada kemudahan bas poli  utk memudahkan pelajar keluar ke bandar pada waktu cuti, but quite troublesome, and not follow the time sangat, so sound like Menyusahkan dan sistem bodoh. But jangan risau jugak sebab banyak perkhidmatan prebet sapu atau teksi tanpa meter yang berderet menanti pelajar yang nak keluar ke bandar, yang penting korang ada duit. thats enough. (abg yg tengah taip ni pon buat part time hantar student pegi bandar jugak, kalau nak guna perkhidmatan abg, jangan segan2 utk telifon).

4) Baju bebas ke pegi kelas kat sana? Ok lar, sound like macam tgok drama kat tv kan...pegi kelas pakai seluar jeans ketat2, poyo2 gitu..Sebenarnya kalau dekat poli kita ni, pemakaian ke kelas adalah standard macam universiti jugak, for women must cover their aurat, the lid (tudung) is compulsory... for men pulak...ikut kesesuian lar, contoh saya ambek kos Perbankan dan Kewangan Islam, tak kan lah saya pergi kelas pakai baju t-shirt seluar jeans kot..not nice kan, tak mencerminkan kos yang kita carry, so pakailah baju kemeja dan tali leher kalau nak lebih macho gitu.. And than kalau yang budak kejuruteraan awam? tak kan lah nak pakai tie bagai semua tu kan? tak match plak? so korang dibenarkan pakai t-shirt berkoler, seluar jangan jeans lah, pastu pakai lah kasot ape2 pon...eh tak kan tu pon nak diajo ye dak?

5) Mase daftar semua tu baju dan pemakaian ade tertulis dekat buku nak lapor diri tu, nanti pihak poli akan hantar surat pos kat umah korang, jangan risau derr...

6) Ape lagi ek?

7) Asrama? untuk pelajar yang baru masok, semester1, korang semua wajib dan layak duduk asrama atau kamsis (kampus siswa) atau nama baru dia Kolej Kediaman. dekat asrama, kemudahan dia agak tip top, cuma kalau korang dah 1semester kat asrama tu, myb boleh jadi ting tong jugak sbb tv tak der, boring gak ar....susah nak cakap. tapi kalau awal2 korang rasa dah nak duduk luar kampus, boleh jer..abag yang tengah taip ni ada rumah sewa, dan ade 3 kekosongan, rumah tip top. Nak service, telifon jer bile2 mase.

8) Ade ape lagi nak tanya? aku nak tido ni...kalau nak tanya lebih2 lagi sampai lobang cacing, add dekat fb atau direct komen kat blog, lagi senang..komferm saya reply.

9) Untuk lebih real! saya akan upload gambar2 suasana kat Psis...ofkos, Psis is calm and full of a peace of mind and spiritual place of study.

10) Nak cukupkan 10 point.


Pandangan dari udara~


orang bina badan? kipas? org tgh menari? ape lagi?


Selamat datang adik2 ku..


Sebelum masuk ke PSIS, korang akan bertemu dengan tempat menarik thats we call Bagan Nakhoda Omar. kat situ ade pantai dan terkenal dengan mee udang nya..


this is our Pintu gerbang...kan...


Ni namanya islamic centre @ pusat islam. Tempat paling menarik dan best dekat psis nun, sebelah tasik pulak..


Pemandangan separuh kafe admin.


Selain bumbung ape lagi korang nampak? umah flat pensyarah tu..


Bilik Kuliah...panggung syarahan, mcm2 lagi kemudahan belajar..


Ni gambar bilik kuliah...


Tempat parking motor & kereta...


Pantai belakang PSIS, gambar ni original tak edit pon, nak tgok pemandangan macam ni, korang datang pantai pukul 7ptg mcm tu lar...nice, 


Ni gambar rumah sewa penulis...(tak der kaitan ngn korang) ade 3 kosong, nak booking cpat. hehhe


Situasi semasa 5minit sebelum final exam...
tgok abg2 tu pakai baju ape pegi masuk exam? hah gitulah korang pegi kelas nanti..


kan....


Semoga berjaya untuk anda semua yg bakal melangkah masuk ke PSIS, kalau ade jodoh, kita ketemu disana...belajar rajin2, jadi macam kakak ngn abg kat gambar atas ni ...
semoge entry ni, dapat membantu korang untuk tersenyum....
tak de soalan2 dah...Tahniah2x..














54 comments:

  1. Fuhhhhhhh nmpak cam best xsabar nk masuk bulan 7 nie :D

    ReplyDelete
  2. wah xsabar jugak.
    mana nak carik umah sewa nie !

    ReplyDelete
  3. Abg Senior rupenya . Sy pelajar SEM 1 Jun 2012 . Jangan lupa follow balik :)

    ReplyDelete
  4. Good luck adik2 yang baru nak masuk. ade soalan atau ragu2...tanya kat sini atau kat fb, inshaAllah saya bantu apa yg tersirat dikepala tu..hehe

    ReplyDelete
  5. good luck adik2 semua..belajar rajin2 ye..akak ni keluaran pertama politeknik ni alhamdulillah akhirnya dapat dalam bidang yg sama..sekarang da banyak kemudahan kat sana..xmacam batch akak dlu...lagi sedih..huhuh..kelak..akan datang kamu pasti merindui tempat ni juga...=)

    ReplyDelete
  6. em.abg courses kewangan dan perbankan islam tu macam mane..?susah ke...?levih kepada akaun ye...?sori bnyk tnye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. x susah mane, ye, akaun, math dan teori ekonomi dan banking. dapat kos ni kat psis ke? tahniah..

      Delete
  7. hallu abg senior ,,, saye dpt kos kewangan n perbankan islam,,, agak susah kew kos nie,,, kos nie ade guna baju bengkel gitu x,,,like bdax engnering,,, balas kat inbox
    fb saya please :: anis_rozli@yahoo.com (Noor Anis Rozli)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai..x jmpe lah fb awak tu.. x susah mana, bnyk membaca dan mengira. hehe. baju bengkel x delah...baju org keje bank ape? so nnti awak kena buat blezer/kod. pegi kelas pakai kod. tahniah ye, gud luck.

      Delete
  8. assalamualaikum~ ni aktif lagi tak blogging ni. saya pun dapat course yg sme, kewangan and perbankan islam. byk persoalan ni. masa daftar nanti pakai baju apa? pastu kos yuran semua berapa banyak? kat sana ada farmasi tak, atau supermarket ke, lecturer dy ok tak? asrama dia ok tak? banyak nye nak tanyaaa..kalau dpt ni, tlg IM kt fb, ie aida bombom

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum~ ni aktif lagi tak blogging ni. saya pun dapat course yg sme, kewangan and perbankan islam. byk persoalan ni. masa daftar nanti pakai baju apa? pastu kos yuran semua berapa banyak? kat sana ada farmasi tak, atau supermarket ke, lecturer dy ok tak? asrama dia ok tak? banyak nye nak tanyaaa..kalau dpt ni, tlg IM kt fb, ie aida bombom

    ReplyDelete
  10. W'salam..hahaha...bnyk nyer soklan..jgn bimbang, di sana semua ade, cume jauh sikit nk ke pekan, dia kwasan pedalaman. klinik kerajaan pun ade. tahniah, gud luck smoga brjaya.

    ReplyDelete
  11. asalamualaikum abg , saya masuk sne sesi ke dua :) saya dapat kos macam abang :) hope tak susah kos tuhh. ada bape subjek yee kos tuhh ? :) please reply nak tahuu sangatt :3

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum .. alhmdulillah , sya pun dpt mcm kos abg nhe jgak .. sya org sabah .. ewmm .. sya arap sya dpt dduk lma kat sna .. mklum lahh , sya xda saudra mara kat snaaa .. sya risau jgakk . huhu . trima kasi atas mklumat nhe ya bangg , klu ada soalan nnti , sya tnya kat abg seja lha k .

    ReplyDelete
  13. Ada soalan nak ditanya, boleh terus ke laman fb saya. https://www.facebook.com/amir.izzat.520?ref=tn_tnmn

    Tahniah untuk semua ye. saya tumpang gembira.
    012-2374025

    ReplyDelete
  14. Asrama sne 1 blik bpe owg..dpt dip hotel dan ketering

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Drp plajar hotcat sem 2..blik ade 2 ngan 4 ptg..x bleh plih sndri..akn dtentukn dpt blik mne mse mndftar nnti..psis ohsemm..

      Delete
    3. Haha..jmpe hari daftar nnt..sy dari kolej komuniti

      Delete
    4. Bly req nk bwk kete x? Utk snangkn blk kmpg

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
    6. sem1 tak boleh bawak kereta... mostly bawak kenderaan yg duduk luar kampus..

      Delete
  15. 16/06 nnti daftar msuk utk dip alam sekitar..hehehe..

    ReplyDelete
  16. saya akn ke sana minggu depan. insyaallah. kos seni bina

    ReplyDelete
  17. Saya dapat Dip Teknologi Maklumat (pengaturcaraan) kos ni amacam agak hard tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo minat ok je bro, ramai kawaN ambik kos tu, so far so good..Market la jgak..

      Delete
  18. Salam. Saya macam terkompius sikit lah. Saya dapat tawaran pada bulan 6 2014 tapi sesi saya untuk bulan 12 so saya kena register 24/11/2014. Agak risau la sebab selalunya kalau dapat tawaran bulan 6 register bulan 6 jugakkan ni dapat untuk bulan 12 punya. Selalu check website dia untuk borang pendaftaran tapi takda pun dia tunjuk. Nanti dia update website dia ke atau dia pos surat pendaftaran ke rumah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah, jgn risau, cuba telifon Jabatan Pengajian Politeknilk. tak juga, mmg begitu, tawaran awal utk persiapan pelajar.

      Delete
  19. we need to talk . saya dapat course tu . and tak tahu boleh bawak ke tak sbb maths saya lembab sikit . dalam course ni maths dia tahap mcm mana ? basic maths or ?

    ReplyDelete
  20. Bagaimana jika masuk poli tapi ada masalah kewangan keluarga tak mampu bagi duit belanja??

    Harap persoalan ni terjawap..

    ReplyDelete
  21. boleh bg num phone tak? ank buah sy ,orang sabah ,first time g sana,mcm mana nak pegi sana ?kat mana nak dapat pengangkutan ? harap reply,,dia akan dtg hari ahad ni 12/6/2016

    ReplyDelete
  22. admin blog boleh dihubungi/whatsapp/messages di no 012-2374025 sekiranya ada persoalan. 24/7. maaf sebarang kesulitan.

    ReplyDelete
  23. Nak tanya kalau nak balik ke Ipoh ada terminal bus tak kat bandar sabak bernam.,

    ReplyDelete
  24. Lordy...lordy..lordy...21/11 ni daftar.excited plus nervous.tapi dah dua kali masuk kolej dah tak gementar macam dulu.

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. PSIS terbaik..i'm the first batch 2004 with only a few student opened the dorm door dengan semua masih berbalut plastik with our warden Mr Shahpri Sarpany n Uztaz Mohd Zan. Batch pertama dengan pengalaman hidup dalam serba serbi kekurangan kemudahan. tapi itu adalah pengalaman untuk adik2 semua

    ReplyDelete
  27. hellow ... sesiapa? nak tanya pasal psis la ..

    ReplyDelete
  28. macam mna nak gerak dari KLIA - PSIS ?

    ReplyDelete
  29. macam mna nak gerak dari KLIA - PSIS ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. KLIA - KL SENTRAL - AMEK LRT - PLAZA RAKYAT

      drpd kl sentral kena ambk lrt ke arah gombak pastu turun dekat masjid jamek ambk lrt ke arah sri petaling. kat situ kau turun dekat plaza rakyat then pergi pudu naik tigkat atas beli tiket

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. Slm , boleh ke pakai seluar jeans ? Mcm pakai t shirt pakai seluar jeans warna hitam? Saya dpt poli sultan azlan shah , borang tu kata dilarang pakai jeans ? Ke poli lain2 , lain peraturan dia? Tq

    ReplyDelete