Sunday, October 23, 2011

Edisi Khas : Draf Laporan VOL:2

Assalamualaikum geng..

Aku ade Janji nak sambung haritu...Klik sini...but serba sedikit jer aku boleh share dekat blog, yg lain private lar, aku dah fikir masak2 dah...Setakat 23/10/2011 dah 60% laporan berjaya dikarang menggunakan otak sendiri. Ok malas cakap banyak..cau cin cau...layan aktiviti gile ni....

BAB 2 : RINGKASAN AKTIVITI LATIHAN INDUSTRI

2.1 Ringkasan aktiviti latihan industri ditulis dalam bentuk rumusan mengikut
      susunan nombor. Ringkasan ini dicatit setiap minggu dari minggu
      pertama hingga minggu terakhir. (4 Julai – 2 Desembe

MINGGU 1 ( 4/7/2011 - 8/7/2011 )
      I.        Melapor diri di Jabatan Kewangan, Seksyen Bajet & Operasi Sokongan dan berkenalan dengan semua kakitangan seksyen Bajet.

    II.        Menguruskan dokumen pengesahan pelajar untuk diserahkan kepada Jabatan Pengurusan Harta bagi proses membuat kad ekses sebagai kemudahan untuk keluar masuk dari pejabat.

   III.        Membuat semakan terhadap permintaan bajet 2012 serta mengenal pasti kenaikan permintaan.

  IV.        Proses membuat tanda “Hightlite” bagi permintaan yang mempunyai kadar peningkatan yang tinggi dan mengenal pasti varian peningkatan.

   V.        Diberikan sebuah buku berkaitan Pekeliling KWSP Bil 7/2011 dan Tatacara Penyediaan Bajet Tahun 2012 untuk dibaca dan difahami dan juga sebagai rujukan kerja semasa tempoh latihan di Seksyen Bajet.

  VI.        Diberikan tempat “Workstation” lengkap dengan komputer untuk melakukan tugasan kerja sepanjang latihan.

MINGGU 2 (11/7/2011 – 15/7/2011)
      I.        Mengasingkan Borang Jadual Tambahan 5 (BJT-5) dan Lampiran F berkaitan pelupusan aset dari buku bermohonan bajet setiap Jabatan / Cawangan KWSP seluruh Malaysia.

    II.        Membuat agihan klasifikasi terhadap item aset standard menggunakan perincian Microsoft Excel.

   III.        Membuat salinan fotokopi bagi BJT-5 dan meneruskan kerja-kerja pengasingan borang tersebut.

  IV.        Pemfailan bagi BJT-5 mengikut lokasi dan jenis aset (IT / bukan IT)

   V.        Membuat pengasingan dokumen analisa bajet menggunakan kertas index dan difailkan.

MINGGU 3 (18/7/2011 – 22/7/2011)
      I.        Membuat  kerja-kerja binding set bagi kesimpulan dokumen-dokumen berkaitan mesyuarat yang lepas.

    II.        Mengenal pasti kumpulan belanja aset dan ianya perlu disusun mengikut nama GL dan kod GL seperti belanja kakitangan, belanja tetap, belanja berubah langsung, belanja berubah sokongan, belanja pelaburan dan aset bernilai rendah.
   III.        Semakan fail Cawangan Kelantan, Johor dan Sarawak untuk mengenal pasti permohonan bajet “Asset Low Value”

MINGGU 4 (25/7/2011 – 29/7/2011)
      I.        Semakan terhadap bajet yang telah diluluskan pada tahun 2011 dan 2012 dan juga membuat perbandingan dengan bajet semasa dengan bajet yang dipohon Cawangan / Jabatan.

    II.        Mengurusakan penerimaan BJT-5 dan borang cadangan pelupusan yang terpaksa dihantar semula oleh beberapa Jabatan/Cawangan kepada seksyen bajet akibat masalah dalam pengisian maklumat.

   III.        Membuat analisa bagi justifikasi elaun perjalanan dan pengangkutan anggota (Rasmi).

MINGGU 5 (1/8/2011 – 5/8/2011)
      I.        Sambungan tugas membuat analisa elaun perjalanan dan pengangkutan bagi fail setiap Cawangan berdasarkan borang jadual tambahan 2 (BJT-2) dan perlu disiapkan dalam minggu ini.

    II.        Pengenalan kepada InfoKlik sebagai sebuah sistem email dan rujukan maklumat khas KWSP.

MINGGU 6 (8/8/2011 – 12/8/2011)
      I.        Membuat salinan fotokopi bagi 2 fail ‘virement’ dan membuat pemfailan baru.

    II.        Penghantaran semua dokumen salinan ‘virement’ kepada Jabatan Operasi Strategik.

   III.        Membuat catatan masuk bagi dokumen pengagihan penyata tuntutan elaun kerja lebih masa (O.T)

  IV.        Membuat salinan fotokopi permohonan pindah peruntukan Bajet KWSP 2012.

   V.        Penghantaran fail-fail pelupusan yang melibatkan BJT-5 dan Borang Cadangan Pelupusan kepada Jabatan Pengurusan Perolehan Bekalan & Perkhidmatan (JPPB&P).

P/s : Hutang setel...ade masa aku upload bab lain plak..ni pon separuh jer..Ok, Salamualaikum.


5 minit : Bercakap ttg dunia.


Assalamualaikum dunia...


Sunyi sepi...tatkala semua dah terbuai dengan mimpi...aku sorang diri masih bersengkang mata. Tak taulah...nak kate buat kerja sekolah..tak nampak buku terbukak pon..Ape2 jelah...Monolog harian tetap diteruskan.

Its never speciall title for this post. Sebenarnye selepas solat isyak tadi, terlintas dekat akal fikiran yang “this night u must update your blog amir”..kucar kacir otak aku dibuatnyer...Tengah berdoa pon benda macam tu boleh terlintas dalam fikiran aku. Serendah mana lah tahap khusyuk aku mcm tu?

Selak2 surat khabar...Oh..MashaAllah..Dunia kita semakin hari semakin pelik dan tak tahu nak luahkan macam mana. Yang paling terbaru, about kematian bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi. Kematian pemimpin islam dengan cara yang sangat kejam yang dibunuh oleh orang islam sendiri. Lantas terpacul di mulut Obama ‎"Anda (Rakyat Libya) memenangi revolusi anda dan kini kita akan menjadi rakan ketika anda mencorak masa depan yang memiliki maruah, kebebasan dan peluang". Terlintas di fikiran aku...Umat Islam khususnya dunia afrika dan wilayah Arab sedang diperbodohkan. Allah Hu Akhbar, sungguh kucar kacir dunia arab kini. Alhamdulillah Malaysia aman dan damai.

Perhimpunan sejuta umat (selamatkan akidah) ? did u hear about this assembly? Lokasi perhimpunan ialah di stadium shah alam (22/10/11). Pada pandangan aku (secara kasar) perhimpunan ni adalah satu “suara” yang alert tentang akidah umat islam masa kini yang semakin tunggang langgang vs sepak terajang. Dan kalau kauorang baca tentatif program, ianya ada maqasid tersendiri. Bahkan aku tgok dekat paper tadi, banyak jugak kumpulan nasyid yang turut berhimpun utk menjayakan matlamat perhimpunan. And what so everlah dengan parti politik yg tak habes2 nak begadoh..aku pon tak faham. Close story. Ada member2 yang pergi? Share lar sikit..

Ini cerita lama. Gereja kristian yang sedang dalam pembinaan di kawasan berdekatan area bukit jalil? Penah dengar tak ttg benda ni? Adalah 2 3 member yang alert ttg dunia semasa, dia akan post kan dekat Fb ttg perkara ni...thanks minda macam ni yang aku suka. Dia post sebab dia nak kepastian dan komen balas dari kawan2 dia, tak pon cukup sekadar menekan butang Like tanda sokongan. OK! Ni aku punyer pandangan. Malaysia sebuah negara Islam? betol? Tapi mempunyai berbilang bangsa dan agama? Betol? Agama Islam agama rasmi negara kita dan sudah termaktub segala2nya dalam perlembagaan negara. Persoalan, salahkah untuk mereka yang bukan beragama islam membina  rumah ibadat mereka utk mereka bersembahyang? Dimana letaknya “kebebasan beragama” (ayat ini terkandung dalam undang2 di malaysia). Dan mungkin ada yang kata, mengapa perlu dibina sebesar itu!!! Dan tak lupa juga yang memaki hamun pemerintah kita. Oh...Sungguh! tiada penyelesaian. Kesimpulan aku, impak nya berbeza2 bagi setiap umat islam di Malaysia. Sebab apa aku timbulkan isu ini? Sebab aku baru lintas di sebelah tapak pembinaan gereja tersebut. Wow! Besar!

Nak cerita ttg pembangunan pesat yang dahsyat! dekat sekitar Makkah, tapi tak larat nak taip dah...tapi rasanya korang dah tau ttg projek Bertaraf Raksasa kat makkah sekarang kan?

Enough lar bercerita ttg dunia semasa...memang tak habis kalau asyik bercakap ttg dunia...Yang penting diri kita sendiri...Yes! your self! Doa..Usaha..& Tawakkal..Change for the better.

"Dalam perjalanan pulang melalui lorong hidup, pasti banyak cerita tersangkut di kaki limanya"

Monday, October 17, 2011

Semalam,Tadi,Sekarang & Akan Datang.


Assalamualaikum Dunia...


Suasana pagi dekat KL harini macam biasa tak der ape yang menarik bagi aku, semuanya sama mengikut arus dan peredaran masa. Mungkin aku dalam mood kebosanan, sebab tu aku cakap macam tu. Dalam Lrt, suasana sentiasa tidak berubah, yang tidur tetap tidur, yang sedang baca buku, mengaji pon ada, surat khabar, dengar earfon kuat2, yang keletihan mungkin semalam dia ada kenduri, so pagi2 dalam Lrt, dia urut2 badan dia tanpa henti macam org gila, dan whatsoever.

Semua pemandangan tu dapat kau lihat kalau pukul7 pagi Time tu kau dah ada dalam lrt, tengah berdiri celah2 pintu, dan muka yang sedikit ketat, sebab tak dapat duduk. Nak bace buku cerita perang pon x der mood. Ye, aku lah orangnyer tu... Entah kenapa pagi ni mood kurang baik. AL-KESAH : Time nak masok simpang salak selatan tiba2 "tut2" terima satu msg...kelam kabut aku selok poket meraba2 carik hanfone, sebelah tangan tengah drive, sebelah lagi tgah tekan hanfon...”Aku tak datang hari ni aww..”. Dan kerana msg tu, mood aku pon berubah sekejap. Kiranya aku berseorangan kat ofis arini, member aku tak datang...Hampeh.

Sejujurnya malam semalam aku tak dapat lelapkan mata. Dah pukul 1! Aku still pusing kanan pusing kiri. Ya Allah, time tu otak aku berfikir tentang macam2 cerita, mengalahkan perdana menteri. Terok dan sangat bodoh je rase! Dari A sampai Z, Utara Selatan semua aku terfikir. Tak perlulah aku cerita apa yg difikirkan dan Tak tau kenapa otak aku tiba2 aktif malam semalam. Tersilap makan mungkin? er..Sakit jiwe aku camni.



Semalam adalah hari enjoy the weekend...kitorang enjoi tgok wayang..dan rasa macam gile kentang hebat sangat cerita tu. 
REAL STEEL! Memang terbaik...mata aku berair2 tgok cerita tu. Mantap habis.5Bintang truly! Budak tu berlakon comel gile! yg time dia menari tu,,,oh..mcm histeria aku..Ok titik. Time dekat The Mines semalam kitorang pusing2 gelak2 sakan,main games betoken2! Mcm2 kerenah...kan aku dah cakap...Seronoknya kalau jadi budak2? Dan yang paling kelakar, kitorang tilik nasib dekat mesin tilik nasib TUTANKAMUN Mesir tu...tarok tangan korang dan masokkan coin 50sen...dia akan scan tangan kita...sambil ada keluar bunyi “HoHoHo” dan tak lame tu, Sekeping kertas keluar..Dan kitorang sama2 berkongsi nasib, tukar2 pendapat sambil aku gelak bedekah2 tgok nasib aku yang sangat “Hebat” sampaikan berkaitan SEKS aku pon dia tau! Realy gile time tu...Sorang jer yang tak berani nak tilik nasib...ikhmal! myb sebab dia baru lepas habes PMR, so dia tak nak kertas tu tulis “Anda akan kurang bernasib baik dalam keputusan PMR yang akan datang” Hahaha...Gurau jer..Oh god! Merah muke dia. Hak3..Jahat btol.


Hahaha...tgok? sekejap jer mood aku berubah kan? Macam2 lah...thats is life...full of colouring.. sebab tu banyak kali aku cakap, nak dapat seorang Sahabat yang benar2 memahami diri kita memang sukar, Siapa kat dunia ni tak pernah buat salah kan? Susah nak cakap, tapi bagi aku, seorang sahabat yang sejati dan memahami macam korang semua, sudah cukup untuk membuat aku sentiasa tersenyum. Bersyukur pada Mu diatas nikmat sahabat ini Ya Allah...

“Jika kamu bersyukur maka aku tambah lagi nikmat-Ku, dan jika kamu kufur sesungguhnya azab-Ku amatlah pedih” _Surah Ibrahim ayat 7

Seperti manusia lain, aku juga sentiasa berdoa...memohon petunjuk pada yang Esa, merayu diberikan hidayah dan keselamatan dunia dan akhirat. Hari demi hari, perhitungan semakin hampir. Dalam tempoh kurang 3 bulan, suasana Kuala Lumpur macam ni tak kan aku rasa lagi...Bukan maksud aku tak rase langsung! Tapi realitinya, aku akan ke sabak bernam tak lama lagi, ianya semata2 untuk menuntut ilmu dan meneruskan perjuangan untuk menggengam segulung diploma.  Dengan nada yang “konon” konfident aku cakap tentang nak balik sabak bernam, walaupon otak tengah berserabot dengan repot yang dah tebengkalai ni? Apekebender lar kau ni mer...serabot! Oh! Its must Positive thingking man! lalala..

Cuba kita ambil periuk, masukkan beras, masukkan air secukupnya dan letakkan air diatas meja. Angkat tangan lalu berdoa bersungguh-sungguh sampai menangis, “Ya Allah! Bagi la beras ni masak jadi nasi, Ya Allah, Tolonglah, Ya Allah aku lapar ni, Ya Allah, Tolonglah” Agak-agakkan bila beras tu akan jadi nasik? Persoalan aku kat sini, adakah seiring usaha kita dengan apa yang kita doakan? Sam-sama kita fikirkan,

Salamualaikum....p/s : Makhluk asing kat ofice ni akan berangkat dalam masa 43 hari lagi.
*Ade folower ke 57 lah! Ingatkan sape! rupenyer yana..haha, pandai kau main blog skang ek? sape aja ni! 

Tuesday, October 11, 2011

Anda Lebih Beruntung Daripada Yang Lain.

Assalamualaikum....Alhamdulillah,line broadband masih lagi bernafas dengan pantas ptg ni, peluang terbaik untuk berkongsi cerita. Pejam celik dah minggu ke2 bulan oktober, Syukur kepada Allah aku masih dapat bernafas di muka bumi ini.

Hari ni dekat office, aku dapat banyak “ilmu” dan pengalaman, mane tak nyer? Hari ni merupakan hari dimana Mesyuarat Pembentangan Bajet 2012 KWSP, maka secara tidak langsung insan kerdil ini dipanggil untuk menjadi runner dan membantu kerja2 dalam memastikan  juadah sarapan dan makan tgh hari kepada Ahli2 sidang Mesyuarat cukup dan teratur mengikut protokol. Its very nice moment tau. Yang rasa sgt seronok dan bertuah is bila dapat tgok depan mata, “C.E.O KWSP”, Tan Sri Azlan Zainol, Suasana mesyuarat yang begitu “Gah”  dengan VVIP KWSP, Datin2,Dato2 yang sedang bermesyuarat. Kiranya pijak kaki kat tingkat 26 tu pon dah sangat bersyukur lar...

(Paling tak boleh bla kan, time terpakse jadi “WAITER”. Tiba2 aku kene bagi cawan dekat semua VIP yg tengah meeting tu, Tan Sri pon pandang je aku......tebal gile muka aku time tu! kira aku terpakse buat2 yg aku ni seorang pemegang ijazah sarjana dalam bidang Hotel dan Katering lar..kan?) Rase lar jugak walopon 5 minit je.

Seksyen Bajet dan Operasi Sokongan / Jabatan Kewangan, Itulah nama penuh “lokasi”  tmpat aku berpraktikal. Sejak awal aku pijak kaki dekat office tu, tak henti2 dan bersungguh2 kami semua menyiapkan Bajet 2012 KWSP, tekanan yang aku rasai tak payah cakap lah. Walaupun sekadar pelajar praktikel, “adakalnya” beban kerja yg diberi seolah2 aku dah 25 tahun kerja kat situ. Namun, Alhamdulillah,Syukur, berkat usaha semua staf bajet, maka hari ini, tanggal 11/10/2011 berakhir sudah segala kerja2 melibatkan Bajet KWSP 2012, dan tiba masa untuk pembentangan bersama Tan Sri. 

Semua pengalaman sepanjang membantu kerja2 menyiapkan Bajet adalah sebuah pengalaman yang amat dan tersangat berharga bagi diri ini, walaupun aku kerap kali mengeluh....mungkin itu semua cabaran dan ade yang tersirat. InshaAllah semoga baik2 belaka..

Perjalanan aku dekat KWSP ni hampir ke penghujung, mana tidaknyer? Jika dihitung dengan khusyuk, ianya hanya berbaki 50 hari je lagi..Banyak sungguh memori yang terpahat. Hari ini, semalam, dan kelmarin, semua perjalanan itu ada hikmah dan “Nikmat”yang tersendiri...Sukar nak diluahkan.

To all my felow freinds..Travelog Praktikal kita hampir tamat lah kawan, sedar tak sedar kita berjumpa di semester5 nanti. Nasihat aku, sama2 kita siapkan laporan dengan hati yang tenang, minda yang cergas nan cerdas, mudah2an kerja2 kita diberkati Allah dan dipermudahkan olehNya, aku percaya, masing2 ada “Cerita pengalaman menarik” nak disampaikan dalam laporan tu, cuba dan terus mencuba untuk menyiapkan sebelum masuk pertengahan bulan 12. Semoga berjaya.

Salam Perjuangan_Amir ‘Izzat
*Mesyuarat Pembentangan Bajet akan dibawa ke peringkat lembaga (board) pada bulan 12 ini..

Tuesday, October 4, 2011

Thanks For The Give.


Assalamualaikum....

Ho..ho...Salam Maghrib kwn2...Sengaje post ni aku taip time waktu maghrib macam ni..sebabnyer menjelang lepas maghrib nanti aku nak buat repot , So tak nak benda2 ni bermain dalam kotak pemikiran aku, selagi aku tak luahkan dalam A New Days Has Come..Selagi tu hati aku akan monolog tanpa henti. Mesti tertanya2 ttg ape lah sangat ceritanya ni kan,

Lepas parking kereta, sekitar pukul 6ptg, macam biase aku akan terus naik ke rumah...dah tak der mase lar aku nak merewang time2 mcm tu. Its not my style. Lagipon kena kejar solat Asar. Sekarang waktu solat makin cepat berlalu. Dan lintas depan Peti Surat, Ofkos aku akan jengok peti tu...ade tak surat layang dari peminat2...Terpegang lah satu surat ni...Nama Empunyer surat tu ialah ENCIK AMIR... Alahai dalam hati...ni tak lain tak bukan ENCIK BRODBEND mintak duit yuran larrr....Takper2..Mybank ade..gune TAC pon boley..Walaupon duit dlm tu ade seCO’Ot jer..tapi cukup utk bayar bil ok...


Hah tadi tu mukadimah jerr...Ni nak cerita yg SUPRISE nyer!!....Al-Kesah, Lepas balik umah...duduk rehat jap atas katil..tibe2...Eh..Eh!...Terpandang satu kotak dari Pos Laju kat atas meja aku..Hahah..ni yang Happy ni...Tgok name pengirim macam kenal...mmg lar kenal...the girl is my best  friend.....Ok, kerja2 membuka kotak pon giat dilakukan...bebungkos2...besampah sarap, begulong2...Korek2 baru aku jumpe “barang” yang nak diberi nyer tu...Oh..so Suprise nyerr...

Dan turut ditemui sekeping kad warne hitam dan juga cokelat istimewa yang bertaburan dalam kotak tu...Kemudian dengan penoh emosi aku pon bace larr ape yang tertulis kat dalam kad itam tu kan...
Bla bla bla bla bla....tibe2 aku gelak dekat ayat “SEM5 nanti kita jumpe, jgn tekejot tgok saya” hahaha..Tak sabar lah pulak rasenyer nak pegi sem5 kan.....dan petikan ayat terakhir dalam kad tu..

“Kalau teringat dekat member yg bagi present ni..mainkan lagu tu eh?!”...

Lalalala.....Oh bagitau yang hadiah ni adalah semperna ulang tahun hari lahir aku yang ke 20, bulan lepas....Aku lahir bulan September bukan Oktober....Katenyer sengajer nak bagi lamabat...Suprise sikit..hah yelahtu...tak kesah. Janji yang penting happy dan terima kasih banyak2 atas doa2 yg tertulis  dalam kad tu...Semoga Allah kekalkan persahabatan kita, Walaupon dah habes belaja nanti..its still save in our memories...

Ini adalah satu2 nyer hadiah yg aku terima utk birthday tahun ni...termasuklah hadiah dari pulohan ucapan dari teman2 yg membanjiri wall Fb time 20September tu...Doa2 dari kalian adalah satu anugerah yg cukup bernilai bagi aku, mudah2an Allah memperkenankan nya dan merahmati kehidupan kita semua sepanjang umur..

Akhir kata dari aku...thanks for the giving and...Layan puisi ni..B.I.L.A U.S.I.A

Bila usia..
Dibawa masa untuk pergi..
Hanya sekelip mata
Digulung Subuh..ia pergi
Dilipat Pagi..ia berganti
Digeser Siang..ia berlalu
Dihapus Senja..ia berpacu
Didorong malam..ia pun hilang..

Bila Usia..
Adalah kemaknaan
Ia menebar rahmat
Ketika tangan berbuat
Ia menghasil senyuman di wajah-wajah lain
Ketika lisan berucap
Ia menyejuk hati keinsanan
Ketika ia melangkah 
Pada tujuannya ia berharap
Dari tempat perginya ia dirindukan...



(Rase macam malam ni Birthday aku pulak?...lahir 2x ke?) Cehh..! 
*Mekaseh kamu...


Monday, October 3, 2011

OKTOBER 1st POST.

Assalamualaikum...


Yang sepatutnya waktu2 macam ni adalah masa untuk diri ini tidur dan rehatkan fikiran. Tapi entah kenapa hati aku terpanggil-panggil utuk update blog malam ni. Esok adalah permulaan minggu pertama di bulan Oktober bagi aku meneruskan perjuangan di semester 4..Bukan mudah untuk hidup senang, hari demi hari aku terpaksa tempoh pelbagai cabaran hidup, biasa lah..lagi2 Remaja macam aku yg baru nak mengenal dunia...tambah2 hidup di KL..kalau terlampau lemah iman di hati, maka meranalah diri kau tu. Kalau kita sangat berkira dalam beribadah kepada Allah, Allah lagi berkira nak turunkan rezeki pada kita. Aku tak tau kenapa semangat nak taip blog wujud dengan berkobar2 malam ni sedangkan kesan jika “terlewat” bangun pagi esok..hmmm alamatnyer...

Yang PERTAMA kau akan rasekan perjalanan kereta yang semacam siput sedut di kawasan taman sg.besi sebelum masuk u-turn salak selatan walaupon kau hanya lewat 5minit. KEDUA Tiada ruang parking selain redha dan bertawakal sebelum kau akan parking di tempat yang berisiko untuk dermakan RM100 kepada Pihak berwajib tanpa belas kasihan dekat pelajar poli mcm aku dan buatkan kau rase tak sedap hati nak tinggalkan kereta tu dekat situ sorg2. KETIGA kau terpakse redha sbab dah mmg tak der paking kat kawasan tu, dan masa dalam LRT, suasana tidak ubah seperti sadin dalam tin sampaikan tak ade ruang untuk aku nak pegang tiang dalam LRT tu, dah lar tempat duduk tak dapat,nak pegang tiang pon tak dapat jugak! Bile berlaku BREAK kecemasan (mungkin anak babi melintas) buku cerita yang sedang kau bace tu hampir2 nak tercampak dekat auntie yang tengah lena tidor. Untuk pengetahuan korang, pada pukul 7pagi, 80% penumpang yang duduk di kerusi LRT akan TIDO sambil buat muke stim depan aku yg tengah bediri ni!

Tadi petang sempat makan meggi sebagai juadah untuk isi perut yg tgah lapar...tak der siapa kat rumah kecuali aku. Terkebil2 aku kulu kilir tak tau nak buat ape...Sory ampun dekat kawan aku yg ada invite nak ajak keluar lepak, tapi aku tak berape nak happy sangat tadi, sbb aku rase malas sgt nak keluar...InshaAllah minggu depan ok? Itu cerita ttg kawan ajak aku keluar, macam mane pulak dengan aku ajak kawan keluar? Msg “Aku free ptg ni, jom lepak?”.....30minit berlalu habok pon tak der...No respon..Mungkin dia tak der kreadit nak balas or tengah bizi...Dan secara jujur aku sangat sedih. Arrrr....dan ade sorang kawan ni pulak? Katenye datang KL? Mengejut pulak tu? Tak diberitahu awal2....So? secara jujurnyer jugak, aku mintak maaf dan sedikit terkilan. Tak mengape lah...anggap saje bukan rezeki aku.

Oktober kini datang menjelma....Aku bertekad mahukan sebuah kelancaran hidup yang pastinya berterusan dan diredhai...keluarga yang bahagia, rakan2 yang menggembirakan hati, hidup yang diredhai Allah dan pastinya rezeki yang halal dan berterusan...Oh kawan2..sekiranya kita hendak berterima kasih pada Allah...1000 tahun beribadah pon, belum cukup utk meluahkan kesyukuran hamba kepada tuhan yang maha Pemurah lagi maha mengasihani. Mudah2an di bulan2 akhir menjelang tamatnya tempoh aku praktikel ini, Allah permudahkan urusan aku, dan juga kawan2 semua..Yang sedang menunggu, sabarlah dan senantiasa berdoa kepada Allah mohon perlindungan dan petunjukNya.

Tiba2 kan!! aku terasa kerinduan pada semua kawan2 seperjuangan, Khususnya sahabat sekelas...Tak terdayalah aku nak telifon korang semua 1 per 1 tanya khabar...Cukup dengan doa2 yg sedikit tetapi berterusan InshaAllah. Terdetik rasa rindu dekat korang sebabnyer....semalam aku dikhabarkan oleh adik2 junior kita bahawa malam ni ada Dinner JP! Hahaha...mesti korang tersenyum kalau terkenang balik kenangan2 lepas kan? Pastu satu lagi...semalam aku sempat chating dengan kugiran patah hati..lama kitorang chating, itulah pasal tiba2 datang rasa rindu secara automatik dekat korang tu..tambah2 sem depan aku bakal duduk di luar kampus! Gulp..!

Ok lar wei...terlampau panjang Warm-Up aku malam ni...Tak sedar ke yg kau nak bekerja esok? Dan mulalah muka masam mencuka...member datang pon kau tak tego, mulot dan mata macam rase ada gam. Tak bercakap dan mengantok tahap kritikel. Mulalah mencari alasan...dan membebel2 dekat blog sorang2...sedangkan kau yang tak pandai uruskan masa..kesannyer fikiran kau bercelaru...Nak bace La-Tahzan dalam LRT berat sgt bukunyer...Bace novel perang Sultan Muhammad Al-Fateh pon jadilah...Assalamualaikum...Happy oktober...Jumpe lagie..p/s : Korang bace surat khabar Ahad tak? banyak berita menarik tau....(Tahniah kpd graduan UUM yg baru lepas konvo..)


“Kenalilah Allah saat anda senang, nescaya Allah akan mengenali 
anda saat anda susah” (Al-Hadis)