Friday, September 30, 2011

Warm-Up 10minit.

Assalamualaikum geng...
(kita warm up jari jemari dulu, sebelum speed typing utk repot k!)



Terkebil-kebil jer mata aku malam ni...Sebelum tu, aku nak say maaf sebab dah lame tak update blog...Korang pon tau,kepenatan dan kekusutan semakin mencengkam di saat2 genting menjelang  2 Disember ni...Terpaksa “always” up to date dengan repot aku, dan kadang2 terbengkalai  jer pon...But! InshaAllah aku yakin boleh siap dalam tempoh yg aku dah tetapkan! bak kate member aku petang tadi...”Kau risau tak sempat nak siap, tapi ade lagi kawan2 kita yg belom sentoh satu ayat pon lagi” (maksudnyer aku kene syukur dan bangge dgn diri sendiri) Kata2 dia buatkan aku rase macam nak pelok dia kuat2..Apa yg boleh aku kongsikan, skarang aku dah langkah ke bab5! Yg depan2 masih dalam proses tacap! “MOVE ON AMIR!”

Sekitar pukul 6ptg : Badan aku jenis tak boleh duduk diam2 lepas balik dari kerja, sebab aku akan terasa penat dan panas badan...so aku tawaf satu rumah dalam lebih kurang  5 kali sebelum berenti. Sambil tawaf tu, satu satu perhiasan badan aku tanggalkan...sampai aku selesa, baru aku duduk tarik nafas. Maaf kalau time tu ade panggilan msg @ sms...aku tak larat nak melayan nyer...

Baru je nak duduk, 8 ekor ikan emas kecik dalam akuarium tu jerit2 panggil tuan dia...tenganga2 mulot dia sambil gesel2 badan kat cermin akuarium tu....Oh manje nyer diorang tu...Itu belum aku dekat lagi...meloncat2 mintak plankton...Hope mak diaorang berjaya lahirkan pulohan anak dalam tempoh sebulan lagi.Lepas bagi diorang makan, kura2 pulak panggil....dan aku pon mandi....

Flashback time solat jumaat tadi plak....Aku ngn member aku Solat dekat Masjid Negara harini...yelah, jauh kita berjalan utk ke masjid, banyak pahala yg kita dapat. Tak gitu? Lagipon tiket balik gombak habis, terpaksa lencong ke bayan lepas. So, sepanjang perjalanan around 2KM tu, tak henti2 kitorang bergurau...begitulah untuk menghiburkan hati...Sampai mandi peloh member aku dibuatnyer...

Sampai kat masjid..Penuh dengan jemaah, sampai tak dapat nak masuk kat dalam ruang solat utama...tapi lepas habis khutbah, lekas aku ngn kwn aku carik ruang, merebut saf depan. Sekurang2 nyer dapat masuk dalam ruang solat yang berekon tu pon dah kira bersyukur...

Time balik, kitorang singgah kat Makam Pahlawan,...mencuci pemandangan mata, sambil memantapkan rohani...jalan2 sekitar Masjid Negara go thru menara agro bank , ronda2 sekitar Masjid Jamek, kolej generasi....bla bla bla...memang sumpah dah macam pelancong asing!! Cuma tak bawak kamera besar jer.....Saje2 kitorang cuci mate..La Tahzan pon suroh kita mengembara right? Hahaha....macam2 lar...BEST tau bila dapat gelak!

Yer aku mengaku yg aku mmg kaki FB 22JAM tanpa henti...tapi bukan kerja aku dok LIKE status org yg merepek2 tu!! Aku  bnyk buang mase main game & update story ttg politik dan isu semasa kat Universiti  tak pon Politeknik kesayangan kita tu...tak larat nak becerita, korang usha lar sendiri...Even tak pernah dapat sambutan pon bila aku post kan benda2 mcm tu (politik@isu semasa)...tak ade member aku yg minat isu2 politik. Ade pon sorang dua jer. .tapi bagi aku korang perlu ambil tahu sebabnyer.....
”Orang  tu sebok bekokok2...sampai negara tergadai” 
kita lah penyelamat nyer...Faham ke tak?

Ok lar, cukop lah untuk harini...nak share cerita lebih2 pon, kadang2 aku tak larat dah nak menaip.. kadang2 otak pon tak dapat nak keluarkan idea sangat,mungkin kepenatan. Mata pun tak berapa nak stim.  kiranya daripada aku merepek2 cakap sorang2...lebih baik aku taip repot...begerak jugak benda alah tu kan?

Esok hari sabtu, tak ada program yang aku nak setkan dalam otak kecuali !!
BEREHAT,TIDO,FACEBOOKING,EMPIRE ALIES,MAKAN,TV and REPORT....
Ade masa kite BLOGING lagi ok! Salamualaikum....
(terima kasih dekat “Silent Reader” yg buat lawak kat kapet bawah)

"Cara terbaik untuk menceriakan hidup anda adalah dengan menceriakan hidup orang lain"


NEVER GIVE UP!

Sunday, September 25, 2011

The last Weekend of September.

Assalamualaikum :)


Alhamdulillah having fun harini bersama kawan2 yang dah agak setahun tak jumpe...Akhirnyer dengan rezeki Allah, kami berjumpa meluangkan masa bersama2....Lepak2 hujung minggu...Sebenarnya mmg sukar bagi aku menetapkan masa yang sesuai utk berjumpa dengan kawan2...event walaupun aku ada kereta, its not the point jugak utk aku jadi seorang yang “kaki jalan”...Mane tidaknyer, jadual harian agak padat vs terhad...Balik rumah ofkos penat, dah malam... lepas tu manekan ade mase nak menaip repot lagi? Kadang2 semua ni alasan...yer, aku mmg pandai carik alasan kan..


Birthday diorang bertiga serentak! (26Sept) Mcm adik beradik kan! Nice....Hafiz Ghazalee, Shafiq dan din...Cuma aku jer yang lahir awal seminggu dari diorang...tapi aku still mcm adik2 diorang...hahaha... Ape yang enjoy harini, kitorang bersama2 watching cinema .. dah lame tak ke Mid,...Movie yg dipilih mesti larr yg the latest...

JOHNNY ENGLISH REBOR....

Watak utama filem tu Mr.Bean...Tebahak2 lar aku gelak....serius lawak habis!!  tepelanting semua tekanan aku dibuatnyer....4Bintang! Terima Kaseh dekat din dan kawan2 yang lain sudi luangkan masa....Masing2 ada perjalanan hidup sendiri, kalau bercerita mmg tak kan habis, kadang2 aku yang penat...penat bertanya...well Din belajar dekat mesir, pengalaman mesti banyak,pergolakan di mesir, suasana di sana...and what so ever, kalau cerita 1 per 1 myb boleh terbitkan buku novel. Mcm tu jugak dengan shafik, Asgnment ngn test tak henti2.. Business law, banking...semua tu ade dalam otak dia...Yang hafiz pulak berdebar2 menunggu masanya utk menjadi seorang office boy dekat kementerian penerangan...Zaidi pon same,otak asyik teringat ttg Asgnment,cita2 nak jadi super mekanikal...Dan aku jugak mcm diorang, bizi jugak...Badan kecik, tapi angan2 setinggi bintang...Cita2 Nak jadi seorang pakar ekonomi merangkap menteri besar kannnn......So tak der istilah malas dalam hidup kalau kite nak berjaye,dan why not bekerja keras demi sebuah cita2 tu...Doa,Usaha,Tawakal..InshaAllah...


Kawan2 aku pelbagai....dan aku jugak enjoy dengan sikap2 diorang...Bagi aku, aku tak memilih sangat...Detik2 yang membuatkan kitorang sgt rapat pon bermula di Negeri SARAWAK, time tu folow PLKN....kat sane kitorang belajar erti hidup yg “sebenar”....dan smpai sekarang, perhubungan “sahabat” itu masih kekal...dan kami saling hormat menghormati...Cool...Time kat rumah din tadi, kitorang bnyk luangkan masa utk bersembang,main game.. kadang2 jadi jakun sekejap tgok rumah banglo yg mcm istana takeshi ni.....Ok lar....ade mase kite jumpe lagi...InshaAllah sebelum din balek mesir, kita ketemu lagi....Indah sungguh pertemuan tadi kan....Assalamualaikum kawan...

MEMANG SERONOK JADI BUDAK2...



Wednesday, September 21, 2011

5 Minit jer Bang!!

Waktu rehat di ruang pejalan kaki bersebelahan bangunan KWSP Raja Laut KL.
Cuaca mendung, angin bertiup kuat…

Tengah jalan sorang2 nak masok ke lobi kwsp…Kedua belah tangan masok dalam poket seluar…sambil menghirup angin kencang tanda nak hujan…Filing habes…

Tiba2…

“Bang bag!!…5 minit jer…”

Aku senyum jer…Mcm nak buat do no..tapi die follow jer aku…Hampeh btol org ni..Potong stim jer..

“5 minit bang, ok saya dari syarikat insurans….Setakat ni abang dah mula buat simpnan insuran jenis macam mana bang?” Sambil menghulur sekeping kertas ada logo Prudential Bsn.

Aku pon jawab lar…”Ermm..Setakat ni x der lagi…Lagipon saya student…(Senyum)”

“Oh Patot saya nampak abg pakai tali Politeknik…Sultan….”

Aku pon Bantu lar…”Sultan Idris Shah!…Sabak Bernam”

“Oh…..”

Muke dia pelik….mcm nak tanye soalan..tapi aku dah tau dia nak Tanya apa…so cepat2 aku potong pecakapan dia..

“Saya praktikel kat KWSP…”

“Oh…. Berapa lama lagi?

Dalam hati…Eh-eh lebih2 plak kau punye soalan..

“Bulan 12 ni habis lar, then ada lagi setahun, pastu Grad..”

“Ok, student pon kiranya lepas ni abang bekerja jugak kan, akan buat insurans…apa no telifon abg ye, ape2 hal kite boleh inform nanti?

Dalam hati aku…Huh!! No telifon aku kau mintak!! Aku pon bagi lar..…

Dalam masa yg sama..Dia standby nak tulis dekat computer pelok dia…ape ntah name..Tangan boleh dijadikan pensel tu…

“012-2374024”

“Umur abang?”

“20”

“Nama”

“Amir” (dia catit punye besar,1pg tu nama aku aje!)

Kaki aku dah begerak2 ke depan tanda aku nak berambos dan tolong bagi laluan….(Senyum) Ok lar..ok ok…(Hujan mula turun rintik2)…aku berlari anak utk sampai tmpat teduh kat depan lobi kwsp..

Sampai dekat lobi..Dalam hati aku…..012-2374024..tekan-tekan..kau tak kan dapat…Mungkin dapat, tapi bukan dengan En.Amir lar…Mungkin En.Abu.

Assalamualaikum…



R.A.N.D.O.M

Assalamualiakum dunia…



Ngantok! Itu jelah yang boleh aku cakap kan waktu ni. Air Cond dekat office ni bukan jenis angin yg sepoi2 bahasa tu, tapi jenis yang berkualiti tinggi sikit la mungkin, sebabnyer tulang2aku dah jadi keras. Otak pon kadang bfungsi kadang2 “heng”…Air cond ni kalau boh kat dalam bilik aku lar kan..mungkin larr…Tak kan bangon..

Ni bukan nak cerite tentang Air cond, tapi aku saje2 nak update blog. Well as u know, jari jemari aku tak pernah berhenti menaip kat office ni, so tahap kelajuan tu dah kalah budak Setiausaha kat poli tu…hahaha..jgn muntah depan aku…Gurau jer, tak der lah, aku menulis ni pon bukan utk diri aku sorang, tapi kadang2 terfikir jugak untuk menghiburkan “Silent Reader” yang selalu jeling atau singgah2 kat blog aku ni..kot ade lar, kot tak ade tak mengape. Cube lagi tahun depan. Aku mula rase “kewujudan” silent reader ni dari Traffic Jam kat bawah tu, aku perhatikan selalu sangat berubah2 lokasi dia, dan yang paling top, silent reader dari kawasan Selangor. Ops! Sape lah ni kan…

Mekaseh lar pada yang jengok2 tu, jugak kepada yang say something dekat kapet Chating kat blog ni, yang promot barang ker,yang Blogwalking ker, Blogrunning ker, 4 x 100 ker, or whatever, terimakaseh….Cume aku risau korang dok godek2 cerita lama dari blog ni yang post 2 3 tahun lepas tu korang pegi bace balik. Mungkin aku akan malu dan nyorok bawah meja office ni..Mungkin ayat yang akan terpancul dari mulut korang “Tak sangke kawan aku macam ni” hahahaha…Ok cerita lain. Full stop.

Skarang ni aku tgah rehat 15 minit (mungkin lebih dan mungkin meleret sampai 1jam) lagipon harini aku rehat sorang2 jer…ditemani susu berasap dan buku baru yg aku beli semalam. Member tak datang harini. Dia demam, semalam dia bersin tak henti2. Doakan dia sehat dan cepat sembuh…Amin.



So aku sorang2 lah harini…Suasana office yang sunyi….cume kadang2 adelar bunyi suara borak staf hujung2 tu…Bunyi perbualan telifon, bunyi suara boss meeting kat blakang ni, bunyi keybord ditekan-tekan macam nak pecah keybod tu dibuatnyer dan macam2 lagi…Until aku terfikir, kemungkinan aku akan merindui suasana macam ni lepas habes praktikel nanti….So, fikiran mula merewang2…faham2 lah mata aku ni macam mana pulak keadaannya kan…merewang la jugak…Dekat bulu mate tu macam ada tgantung tong gas 10kg.

So nak elakkan ngntok tu meleret sampai lebam menahan….aku pon on lagu2 best dekat PC ni, pasang lar slow2…dalam volume 15 pon dah memadai….kalo pasang kuat2 ganggu staff lain pulak kan…Lepas pasang lagu aku dah rase sikit demi sedikit tong gas tu berambs dari bulu mata aku. Dan kemudiannya aku pon sambung kerja2 yg terbengkalai tadi….Update Permohonan Bajet aset low value kolaberasi dgn Puan Haida.

So beri laluan sikit..…Kite sambung kerja balik…Cukup lah coretan untuk hari ni….Selamat pagi untuk yang baru bangon dan selamat bekerja utk yang sedang bekerja, Especially utk kawan2 seperjuangan yang “mula” menghitung hari…detik demi detik..hahaha. Ok korang, Maniskan hidup dengan senyuman, kurangkan manis dalam minuman…

Tips dipagi hari : Usahakanlah selalu membaca zikir2 tertentu, sebab amalan tu akan menjadi penjaga dan pelindung pada diri kita utk sepanjang hari. Kat dalam zikir tu ada kebenaran dan petunjuk yang akan membuat waktu kita menjadi lebih bermakna sekaligus, jauh dari perkara2 yang tidak diingini berlaku pada diri kita...InshaAllah….Assalamualaikum..



Amir 'Izzat
Seksyen Bajet
9.35 Pagi,21 Sept.


Tuesday, September 20, 2011

Sejak 2 menjak ni.....

Assalamualaikum lovely girl and macho boys...


....Bace petikan gambar kat atas ni mesti dah tau perasaan aku macam mane kan? Saat ni, waktu ni, Hari ini, Bulan ini, Tahun ini dan sama waktu dengannya, Jiwa lelaki aku mengatakan yang aku sedang Stress. Faham tak stress tu ape? in BM we call tertekan. Tapi tak derlah tiap2 hari...Melampau plak bunyik nyer tu. Alarr... Cool la mer...sume org ade masalah, kau ingt kau sorang jeke..Ok tu kau punye pasal.

*******************

Mungkin larrr......aku ni banyak sangat berfikir lar...ini tak siap, itu tak buat, anak tak bagi susu lagi, bini tak mandikan lagi, jamban belom cuci, rumah belom cat, kuali belom gosok. Kau ingat kau perdana menteri ke? 

Ok larrrr......Mungkin aku ni banyak agan2nyer, dah lar cerewet nak mampos, belagak plak tu...Merapu2 dlm blog dia..So, aku tak nafikan ada kawan2 aku yang takot nak kawan ngn aku...dalam hati diorang, "Amir ni asyik nak dihormati jer" Weeaakkk Muntah. Tak der kaitan ngn tajuk please..

********************

Ok larrrrr.......Aku terus terang sebab ape aku stress SeJaK 2 MeNjAk ni.....Ikut turutan ye, kite susun mengikut ketinggian darjah selsies tahap ke'stres'an tu. Tak faham sudah. (Ringkas but Padat of meaning)

1- Hampir 6 bulan Praktikel, aku bagai nak gile tahan sabar dengan dot dot dot....
2- Hampir 6 bulan Praktikel, aku tibe2 rindu larrrr dekat dot dot dot....
3- Aku seorang yang pendiam, tapi kadang2 disalah Sangka....
4- Eleh poyo jer Amir ni.....Kesah.....
5- Aku tau lar kau fed up@bosan dengan tempat ni.....tapi kawal la emosi kau tu....kau tak perasan yang..
6- Kau dah buat aku tertekan tiap hari disebabkan emo kau tu...Ketahuilah...
7- Betape Sayangnyer aku kt kau wahai sahabat. titik. Muahahaha....
8- Tiba2 kene saman dan rasa macam.....Ok, Tahniah anda disaman 100Ringgit. 
9- Lumrah kehidupan @ warna warni kehidupan. Allah sentiasa bersama dengan org yg sabar right?
10- Buku laporan yang kian terbengkalai...Ni ibu segala stress aku rase.

******************

Tak derrrr lah...aku joke jer tu....no joke no fun kan....so kite joke lar....aku cool orang nyer, percayalah....Sapa yg kenal aku, die tau lar aku mcm mane? Hehehehe...kau mintak kau nak ape, aku on de spot pegi dapatkan. Ok aku tipu. Aku tau kawan2 aku mmg jahatgile baik gile, diorang akan sentiasa puji aku depan org ramai, depan pensyarah, depan kawan2 yang lain, diorang asyik puji aku jer, 

"Oh Amir! Sape tak kenal die tu kannn...dot dot dot....." 

yELarrr....aku ni dah tua. Ulang sekali lagi? Dah tua! Nak cerita lar kan, Setakat pukul 7mlm tadi hampir 48 orang wish befday kat aku, Ulang suara : Wish Befday!! (pada siapa yang tak wish lagi or ingt befday aku esok,sila wish sekarng) Utk pengetahuan anak2 semua, befday saya 20 Septembeww. Hm...Dan sebab ape aku cakap yang aku dah tua tadi...Sebabnyer....Sebabnyer....

Kebanyakan ucapan dari kenalan2 aku ada tertera ayat "TUA" Ulang suara in BI WE CALL "OLD"! Sedih aku bace....tak senonoh ayat korang. 20 is mude lagi tau! Tgok badan lar kawan......Ahahaha...Gurau jer..Aku sayang korang lar...

Dah dah dah dah! Full Stop pergi mandi skang!! Solat kau mane!! MashaAllah budak ni! 
Janganbuatperangaikalautaknakstress!


73 HARI LAGI.





Monday, September 19, 2011

Ok, Fine! Amir, dont do again.

Assalamualaikum to all....



Baru balik dari office, kaki rase mcm penat tambah pulak kelesuan sebab sehari tak makan...Azan kat KL around 7.15 o'Clock...baru aku boleh makan. Sebenarnyer x der benda sgt yang nak ditaip ni...Cume 1 jer peristiwa yang agak 'bodo' yang aku lalui harini...Which is aku baru aje membayar saman waktu lunch tadi. Oh! lupe, Nak bagi tau kat kawan2 yg belom tau...Dengan secara rasminye, aku telah disaman oleh DBKL, diulangi DBKL!....dekat kawasan blakang blok rumah aku, pada 16 September! Hari Malaysia! dan rasenye itu adalah hari cuti! Entah kenapa dia lapar sangat sampai tegamak makan duit haram dari aku..

**************************


Malas lar nak becerita panjang ttg perkara yang dah berlalu. Even duit saman tu pon aku dah bayar . Dah lar tak ade diskaun!! Penat aku tawar menawar..."kak saya org miskin, kak saya budak poli, kak saya tak pinjam ptptn, dan sebagainyer..Tapi 5sen pon dia tak tolak!!! Aku pon macam kene pukau, dengan begitu skema...Menghulurkan Ringgit Malaysia 100 kat akak tu tanda mengalah. Nasib baik dia lembot orgnya kalo tak kene maki ngn aku...Time keluar dari pintu DBKL Raja Laut tu. Muke aku merah padam, dan otak aku mula berkata2.."KENAPE KAU PERGI BAYAR BODO!'' Oh! Dont try this at home. Semenjak peristiwa sedih ini berlaku, aku akan mencuba mencari sedaya-upaya walaupon tawaf 7 kali kawasan kuchai sehinggalah jumpa kotak paking utk memaking kereta.  SEE? Ade moral dan pengajaran di sebalik cerita bukan? Disiplin....KoNON Jerr...  

*************************

Lepas meluahkan perasaan dekat korang, baru aku rase sedikit ketenangan....(Mungkin kalo ade org bace lar kan...) Tak pepasal pahala puasa aku bekurang...Apepon jari jemari aku dah sangat2 letih menaip...Korang bayangkan dari pukul 8pagi sampai waktu habes pejabat, aku dok menaip depan PC tu......
mirojvijmgireojmbopebjmrtbrbmtob......rase macam nak tecampak tangan aku ni kat member sebelah aku tu...Kalau kuku ni boleh becakap...mungkin larrr...die suruh lepaskan dia, cari pengganti lain....
Who say keje office ni senang? duduk bawah ekon, kerusi empok...Untongnyer kau....Hmmm....mmg pon, tapi twkanan dia siapa yang tau. Ekon tu punye sejuk sampai otak kau tak berfungsi. Kerusi empok yang kau cakap tu, menyebabkan kau jalan tekengkang lepas keluar dari lobi ofis...Balik telan Panadol 3biji baru lega.

Ok lar weii, 7 o'Clok o ready...Better kite pergi mandi, buang daki2 yang bau basi kat badan kau tu....Malam kang jumpe lagi....Trimas sebab tutrut maki DBKL ;) HOpefully jadi pengajaran bharga kat diri ini.....Assalamualaikum.




Sunday, September 18, 2011

Edisi Khas : Draf Laporan.

Assalamualaikum Everybadi......


- Jangan tanya kenapa makin hari makin aku serabut dengan Laporan Li ni.

- Kalau aku penat, Blog dan FB menjadi penawar kepenatan. Sbab tu aku tgah menaip blog. Gambar kat atas ni sama mcm keadaan aku dlm bilik skarang. Cume aku tak hisap rokok jenama tu.

- Member2 lain bile aku tanya ''kau dah buat bla bla bla?'' jawapan yang diterima pastinya mengecewakan.

- Annoying betul orang-orang macam ni. Bak kata isteri pertama Abang Kus dalam filem Seniman Bujang Lapok, "Memang sepatutnye kau ditembak dengan senapang gajah."

- Ok, buat ape nak ikut diorang, kau tu dah lar lembap, diorang tu laju buat keje...masing2 ok.

- Hampir sehari menaip, buatkan aku rasa macam Amir and the typewriter. OH! 

- Hampir dah nak ke END OF PRAKTIKEL, aku baru berjaya menghasilkan bab1,2,3 dan isi kandungan.

- Itu pon belobang2 jugak, perlu di make-up balek...Mmg sodeh.

- Nak kongsi ngn korang DRAF PENGHARGAAN diulangi DRAF PENGHARGAAN. Belum terpilih lagi.

- Draf ni baru disiapkan 2 mggu lepas, ade komen sila ajukan..idea menarik sgt dinanti.

- Bahasa Melayu SPM aku 3B, So, maaf kalau ayat lintang pOkang. Ekonomi Asas je yg A. Nak buat mcm mane. Rezeki masing2.

- Penghargaan jer, nak 3 jam aku fikirkan...Serius ni.

- Memang korang tak rase, sebab yang rase sakit memikirnye aku!

- Bak kata Abg  Roy dlm filem Maria-Mariana "Ringan sama dijinjing, tapi berat kau pikullah sorang-sorang."

- Jangan cakap banyak, jom bace...

Bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan berkat dan ketekunan, akhirnya saya dapat menyiapkan laporan Latihan Industri ini sebagai syarat memenuhi penganugerahan Diploma Kewangan Dan Perbankan Islam di Politeknik Malaysia. Setinggi penghargaan ditujukan khas kepada KWSP Jalan Raja Laut khususnya kepada Miss Choo Li Ching, Penolong Pengurus di Jabatan Pengurusan Sumber Manusia yang menerima permohonan saya untuk menjalankan Latihan Industri di syarikat ini.

Setinggi penghargaan juga buat seluruh kakitangan pekerja di Jabatan Kewangan,   khususnya
di bahagian Seksyen Bajet & Operasi Sokongan, yang merupakan tempat penulis menjalani proses latihan industri. Khusus juga buat Ketua Jabatan, Encik Sazaliza Zainudin yang memantau kerja-kerja di jabatan. Juga kepada Timbalan Pengurus Seksyen Bajet & Operasi Sokongan, Puan S.Thilagavathy dan juga Penolong Pengurus nya, Puan Halimaton Saadiah yang menjadi penyelia penulis sepanjang tempoh menjalani proses latihan industri.

Tidak lupa juga kepada pensyarah-pensyarah di Jabatan Perdagangan Politeknik Sultan Idris Shah, yang sentiasa memberi bimbingan nasihat dan tunjuk ajar dalam penghasilan buku laporan ini. Jasamu amat dihargai.

Buat rakan-rakan seperjuangan, semangat dan tunjuk ajar daripada kalian menjadi hadiah yang sangat berharga. Terima Kasih di atas nilai persahabatan dan kemesraan yang dipamerkan. Jasa kalian akan dikenang sampai bila-bila.

Akhir sekali moga-moga khidmat ilmu dan curahan bakti yang diberikan kepada penulis sepanjang proses latihan industri dapat membantu penulis dalam meneruskan pengajian khusunya bagi memenuhi sebahagian dari syarat penganugerahan Sijil/Diploma Politeknik Malaysia. Segala pengalaman yang ditimba sepanjang proses latihan industri ini merupakan sebuah pengalaman yang tidak ternilai bagi penulis.

Hanya Allah jualah yang dipinta pertolongan. Dialah sebaik-baik pembantu dan penolong, semoga Allah meredhai usaha kita, amin.


Muhammad Amir ' Izzat Rosli
Kuala Lumpur 2011.


P/s :  74 Hari Lagi.
Bersambung....Nantikan
Edisi Khas : Draf Laporan volume II

Debu Perjalanan...

Assalamualaikum......



Mata semakin mengecil....semakin merah....menyuruh tuan empunya diri untuk tidur, rehatkan aku, kasiahanilah aku...Tapi tuan empunya mata masih degil, masih memaksa si mata untuk terus menghadap komputernya. Jam dinding terus menerus berjalan tanpa henti, dan kini jarum panjang dan jarum pendek kelihatan bergabung menjadi 1 jarum, yakni mereka berdua berada di no '2'....Awan diluar sana kelihatan tenang berehat, selepas penat mencurahkan tangisan air hujan di waktu petang...bulan dan bintang berseri2 meraikan bulan shawal yang penuh keberkatan,

Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?

Hari demi hari...Perjalanan demi perjalanan....Onak dan duri ditepis satu per satu....Manakan datang kebahagiaan dan kesenangan hidup jika kita tidak berusaha,jika kita tidak menempuh dugaan2 hidup. Pengalaman itu mematangkan kita. Adakalanya kesusahan datang tanpa diundang sehingga membuatkan aku terjatuh, sehingga rebah ke tanah, kadang2 kegembiraan menyusul seketika, senyuman terukir,disusuli hilai ketawa, tatkala terlupa mengucapkan kesyukuran kepada Allah. Begitulah zalimnya diri ini dengan penciptanya. Menangis mengenangkan dosa. Menggigil ketakutan. Begitulah kehidupan aku hari demi hari. Kadang2 lelah juga, tapi perjuangan hidup mesti diteruskan...

Sahabat,

Adakalanya kita bersama, adakalanya kita jauh mengejar cita2....Sahabatlah yang menceriakan hari2 ku sepanjang kehidupan, selain Keluarga, Sahabatlah insan yang sentiasa aku harapkan ada di belakang aku, tatkala aku memerlukan...bahkan sepanjang hayat kita bersama. Tak dinafikan bersabarlah diri ini menghadapi sahabat yang pelbagai. Pelbagai dari segi apa? Sikap nya, pemikirannya, percakapannya, dan macam2 lagi....Manusia mana yang tidak pernah berbuat salah...bahkan diri ini sentiasa menzalimi diri sendiri di hadapan sahabat2.

Tatkala baru2 ini seorang sahabat membuatkan air mataku tertumpah gara2 menahan sabar dengan sikapnya, Sujud memohon kekuatan kepada Allah....Alhamdulillah,dari situ, aku mula belajar untuk menerima walaupun hakikatnya hati ini telah terguris dek perangainya yang tidak mahu berubah, perlahan2 'ubat' disapu, menghilangkan luka...hari demi hari...aku cuba untuk menerima...Biasalah, asam garam dalam persahabatan...tak kan tak biasa lagi.


Itulah yang dikatakan sahabat.....Pelbagai, Ceria! Penuh Kejutan! Sekepala! Senasib! Spoting! Kaki Jalan! Si Penasihat! Teman tapi Mesra! Soleh! Solehah! Reformis! Orang Politik! Kebudak2an! Alim Ulam'! Sosial! Kaki LIKE! Pendiam! Peramah! Sejati! Buat Sakit Hati! Semua ada lah.......Senang cerite, mereka ini lah insan yang mewarnai hidup aku hari demi hari...

Keluarga tersayang,

Abah, Ibu dan semua Adik beradikku...mereka lah tunjang dalam hidup ini. Ragam mereka menceriakan kehidupan dirumah. Tanpa mereka siapalah aku. Namun tidak sentiasa langit itu cerah, kadang2 lidah put tergigit juge? Faham2 lah........Perasaan anak muda ini sentiasa membuak2 inginkan kebebasan dalam hidup yang sentiasa mencari cari arah tuju dan perjalanan hidup. Kadang2 kita punya pendapat sendiri, Apakan daya, Orang tua lebih dulu makan garam daripada kita. Jauh sekali ingin menderhaka, aku turuti kehendak mereka. Bahkan tanpa mereka, tiadalah aku di duna ini. Kaji semula dimana asal usul kita..Sedar diri! itu penting. Mohon pada Allah hidayahNya, mudah2an Kita sekeluarga diberkati. Itu belum di selitkan ragam kakak2 dan adik2 ku yang begitu mencabar hati. Lupakan saje, tak perlu dicerita.

19 Hari Telah Berlalu.

Selamat kembali kepada empunya diri dan selamat membaca pada anda yang sedang meneroka hati dan saluran saraf otak kiri dan kanan aku, yang sentiasa berdiskusi tanpa mengenal erti berhenti....Selagi hidup, selagi itu, kita punya cerita yang ingin dikongsi. YE!! 19 Hari Blog berkapet Colelat ini ditinggalkan begitu sahaja, dibiarkan seolah2 kematian tuan. "Kelip2 disangka api? Kalau api mana putungnya? Hilang Ghaib disangka mati! Kalau mati! Mana kuburnya?" MasyaAllah! Aku masih hidup, masih bernafas wahai kawan2...
Maaf yang tersangat sekiranya ada keluhan yang tidak senang dengan ketiadaan cerita baru di blog ini. tidak usahlah mengharap dengan POST baru dari aku setiap minggu, kini jadual tidak seperti dulu.....Abang penganggur kini sudah bekeja....menjadi 'sukarelawan tanpa gaji' di KWSP...Jarang sekali idea timbul untuk menaip 'cerita' dek kerana tekanan yang luar biasa di pejabat, kepenatan yang dibuat2 atau lebih jelas dan jujur, rasa Malas yang membakar diri...



Begitulah Hidup....

Aku belajar bahawa aku tidak tahu apa yang terbaik untuk diri aku. Rakan2 dan ahli keluarga juga belum tentu tahu apa yang terbaik untuk aku. Oleh itu aku harus berdoa kepadaNya menganugerahkan apa yang terbaik untuk aku kerana Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hmabaNya.

Mata semakin menjerit.....Posisi kedudukan semakin kelam kabut....Bacaan Al-Quran tidak kedengaran dek habisnya bacaan....Bateri tidak menunjukkan apa2 respon kerana telah dicabut badannya, bergantung hanya kepada aliran letrik. Diruang tamu 'mereka' tidur dengan nyenyak sekali.....mimpi yang indah barang kali...sekali sekala selimut di tarik menutup separuh badan yang kesejukan....Aku masih disini...bersendiri tanpa ditemani..Kini jam bergabung pula menjadi seolah-olah 1 jarum berkedudukan di tangga ke 3. Aduh! Hebat sungguh aku ni malam ni ye!!

Akhir kata, teruskan belajar mengenal erti hidup.....Kekuatan sebenar kita terletak pada hati. InshaAllah kita jumpa Lagi...Salamun'alaikum....

'Aku belajar bahawa setiap apa yang aku lalui ini adalah suatu pembelajaran, biarpun sebesar mana dugaan yang melanda, kesabaran adalah kunci yang perlu aku miliki untuk keluar daripadanya'




Amir ' Izzat
Kuala Lumpur, 18September 2011
3.37Pagi.