Tuesday, May 31, 2011

BASIC ECONOMIC SPM?

Assalamualaikum...baru2 ni tgah sedap tido..tiba2 ade panggilan dari  
PAK CIK NAJIB...its not Najib PM, but that was my Uncle..What they want?

PCN : Hello Encik Amir..?

Me   : Ye, Saya...Whos that?

PCN : Pak Cik Najib here..

Me   : Oh! Pak Cik....ye ade ape?

PCN : Semalam PCN call kenape x angkat? 

Me   : Maaf PCN,Saye drive....enjoy dengan kawan dekat The Mines...ade ape yer?

PCN : Begini....anak PCN x ambil peperiksaan Ekonomi semalam..die tak tau nak tulis ape,So die ponteng...kire dia tak datang lar, PCN nak mintak bantuan En.Amir tolong ajarkan dia ekonomi lar...jgn risau...tak lame nanti air-cond Kelisa PCN akan tukarkan...kita service, PCN  support sbagai alaun..hahaha..

Me   : (Hanyer mampu tesengeh2..dalam mulot ade air liyo basi lagi...dalam otak terbayang benda alah kat bawah ni..)



PCN : Ekonomi SPM En.Amir kan A? Hahahaha...Tak lame lagi PCN bawak anak PCN datang tengok Kuchai Lama,so nanti dia dah tau, dia akan datang sendiri jumpe En.Amir...dia tu ada masalah sikit lar, x per..pandai2 lah Encik Amir ajar nanti yer..Bukan ape..Ekonomi cor subjek dia, mcm mane kalo SPM nanti gagal? kan dah susah...bla...bla...bla...bla...

Me   : Ok PCN, InshaAllah saya boleh bantu anak PCN,, Macam ni PCN, minat tu kene ade sebenarnyer...die bukan tak boleh buat, Ekonomi SPM tak der lah susah sangat...Ttg alaun tadi x payah lar susah2..ikhlas saya bantu..ok, bile2 nak dtg kuchai text saya dulu yer, saya jarang ada di rumah...saya kat KL..

PCN : Ok En.Amir terima kasih yer! ape2hal PCN call, Assalamualaikum..

Me   : Walaikumsalam..Sesame PCN!

Hm...itulah perbualan aku dengan Pak Cik Najib...The Driver Taxi with full of knowledge about Caunselling,Car Consultan, and more lah...PCN lah individu yang nasihat aku dan beri support sebelum aku masok poli dulu...We eat together at satay kajang Medan Mara :)

Hm...tentang hasrat dia nak hantar anak dia utk studty Ekonomi ngn aku, aku ok jer..cume myb aku kene study balek lar...


WANG DAN INSTITUSI KEWANGAN? HUKUM PERMINTAAN? BELANJAWAN NEGARA? HUTANG NEGARA? ISI RUMAH? Bla..bla.. sume ni tajok bab yang aku ingat lar..

Serius!!! aku kene study balek...dan pagi tadi pon aktiviti mencari harta karun rak buku2 SPM 2008 dijalankan...i Dont think i found that because...
that was berhabok and yang mane 1 ni???


Do you want to know what the sun talk to me when i ask question : 
"HEY BOY! WHY YOU DON WAN TO STUDY ECONOMIC?" The answer is really make me numb and funny...the answer is :

"Bukan tak minat bang....tapi cikgu tu macam tak berkualiti lar.."

SEE?? lihat Remaja zaman sekarang? jwpn memang tak boleh belar...Walopon thats is kenyataan... aku hanyer mampu ketawe...hope kau jgn terlalu mengharap aku ajar nanti sgt berkualiti yer dik...abang tolong yang terdayer jer..but belive lah..Ekonomi asas SPM is SENANG..

Dalam bnyk2 tadi...ni jer yang ade dik...x lengkap sgt..
form4 punyer notes tak jumpe..
but dun wori lah...
Pepandai lar nti..

P/S : Cikgu Amir sebenarnyer x berape nak pandai ajar orang, sbb ckgu amir suke gune formule pelik2 time blaja Ekonomi SPM dulu...rajin2 lah bace buku teks tu dan sebelum tido...buat lah soalan objektif bnyk2 ok,itu je nasihat abg...hope x der masalah utk kita belajar besama nanti...

P/S : I LOVE TEORI I HATE CALCULATION!!!

Sunday, May 29, 2011

Bahasa Manglish (BM+BI)

Assalamualaikum geng...12 Mei 2011 yang lepas aku ade beli sebuah lagi buku menarik :) Buku ni dah lame aku perasan...cume tergerak hati utk beli 12Mei lepas for delete my boring filing...is not mistaken lar..Terbitan 2010, by Gerakbudaya Enterprise... 
The title is : 

Malaysia-lah;
Himpunan Analisa Terpilih Kaki Lepak

Sebelom aku bagi komen sepenuhnyer berkaitan buku yang aku baca ni, aku nak share kat you all semua satu cerita dari buku ni! Yes this book is from Budak2 Kaki Lepak!!! dan aku sedang bace pemikiran diorang dan i'm try also to share with u all semua apa yang terkandung dalam buku bernilai RM22 ni...Buku ni camporan in BI & BM (40% in BI, 60% in Malay) Menyentuh sedikit sensitiviti berkaitan :

ANAK MUDA DAN KAMPUS, BUDAYA, POLITIK, IDEA, & CAREKARAMA....

Aku pun tak habis bace lagi sebenarnyer...but dont waste aliyo!! Aku still nekad utk kongsikan sebuah cerita menarik and somethink make funny ni kat korang..!!! "COPY PASTE"

Dari penulis yang bernama Harimau Tua, Terimalah..... 
Manglish My Mother Tongue :
(P/S : READ FAST IS BETTER NICE) 

A few days ago, a good friend of mine raised the issue of language that tak merakyat. That got me thinking about the language i grow up with. I grow up speaking Malaysian English, the language which is close to my heart. The language that i cried in when my mak tibai’ed me with the rotan when i tiru in my exam when darjah satu time (i didnt say “ouch” you know, i say adui!). The language i learned everything with, honestly speaking it is my mother tongue. I feel most comfortable when somebody speaks Manglish with me.

Maybe pasal my mixed family background kut, or is it pasal i kow-kow Malaysian? I dunnolah , but all i know is that this language is my very own cultured and i feel insulted when people say that i kasi rosak English or Malay when i speak Manglish. Kasi rosak, kasi rosak lah, this is the language i grew up in ok! Back those days when my dad ask “ei what u want to makan for breakfast?” i jawab either nasi lemak, roti canai, cha kui, mee goreng, bihun goreng, koe teow, teh tarik or like that la. Mana ada things like “owh dad, i would like to have fried mee/pulled tea!!”

Imaginelah... i grew up speaking like this. Untill today i speak like this to my family and good friends. My father, my grandfather all also speak like this. Then tiba-tiba come about people who say that people like me kasi rosak english la, tak tau cakap malay la. Hello maybe i memang not speaking English or Malay lah, im speaking my mother tongue. The Malaysian constitution gerenti us that we can speak/learn/teach our mother tongue kan? Well today i am going to be proud of my mother tongue and write in it! Lantak you people who go screaming about bad English lah, pencemaran bahasa lah, i just dont care because this is my constitutional right, and im going to pakai it.

I dont know about you peoplelah, i just hope you orang understand that this is my culture. Samalah like you people so mati-mati want to pertahankan your culture and language, i also feel the same way about my culture and language. Honestly speaking i dont feel the same about punjabi (dads mother tongue) or even tamil (moms mother tongue), mom and dad spoke Manglish to me and each other. Oh and dont you even think that i am weak in English or Malay! I am fluent in both! But i still suka pakai my Manglish! and this time i am going to be proud of it!

This is me, this is my mother tongue, i am proud to be a Malaysian. Infact i consider myself a nasionalist! So kalau you tak puas hati, lantak youlah, lu tak rak suka lu mia pasai! You people masing-masing wanna fight for the survival of your mother tongue, i also wan la ok! And YES! Malaysian like food!!! And i also like okeh?!. Oh by the way, i want to ask the readers, think my bahasa cukup merakyat or not? _END.


Hahaha...Mesti pelik semacam kan?? Asal korang gelak...komen sikit?? Hm...Ok Lar...thats the story aku nak share kat korang? See? aku aku sekali gune MANGLISH...Sometimes sound like so lousy lar amer..!!! (-_-!)...sengajer je aku ni...
So??? How about your opinion kawan??

OH!! By the way, i want to ask the readers,
think Bahasa Manglish cukup "MERAKYAT"  or not?



Saturday, May 28, 2011

Akhirnyer kite ketemu... :)

Assalamualaikum....holar...entry ni nak berGossip tentang pengalaman kuar gi The Mines ngn member aku tengah hari tadi...hahah, macam skema jer ayat aku ni...macam lar The Mines tu jaoh sangat...belakang dapo jer pon wei...(tapi sesat jugak!). Erm...perjalanan dijangke bergerak pada pukul 11.30pagi...tapi disebabkan keterujaan sangat membara, member aku ni awal2 pagi die dah kejotkan aku....rase macam nak campak jer phone tu..tapi aku wat bodo jer...las las...telajak tido smpai pkul 10! Hm....memang angin lar member aku ni kalo die tau aku dok beselimut lagi...so dengan muke stim...masok toilet... :)

Dah rase macam handsome sikit....bukak laptop tgok BLOG..tgok FB...update komen2 peminat mane yang patot...sambil tu dengar carta Hitz Gegar...lagu alahai..meleleh jer..tgok jam da pukol 10.50....

Start kreta...gerak pegi The Mines..sebelum tu isi minyak kat BHP sampai penoh, memang penoh sampai melempah2 keluar!...tekejot aku doh!!! Sape lak kencing kat kaki aku ni?? las...las minyak tumpah..S.E.N.G.A.L btol aku ni...x per...perjalanan diteruskan..(-_-!)

Bawak confident....sampi lah telajak ke Impian Ehsan...cari U-Turn x jumpe...x per...tanye orang...
"kak The Mines kat mane?" Saya telajak ni.....

Jeng...jeng!!! akhirnye sampai lah aku kat The Mines nie...Member aku dah bejanggot agaknyer tunggu aku...sabar jelah kan...huhuhu...ampon...ampon...


Masok dalam..pusing2 carik die...tak jumper..las2 ade kat Mcd...pegi Mcd...x der pon? upenyer dalam toilet..mak-up2 kot..well...sahabat lame bekurun tak jumpe...1st impretion gitu...dan akhirnyer bertemu...
yeah! holar freind...hahaha... :) pot pet pot..yeke? pot pet..pot pet..da besa skarang...pot pet pot pet...isteri sehat? pot pet pot pet....dah3...moh kite cari tmpat duduk....

Jalan2 tanpe tujuan...akhirnye decide untuk makan kat A&W....Entah ape punyer selera kan...kami pon bedal jer..janji aku dapat duduk...penat ar....So, Hoder beger double chesse, ngn beger ayam....sambil borak...sambil telan kentang...Bismillah entah kemane...pot pet pot pet...bla..bla..bla...EERRRRKKK..

Kenyang!!.(Tak kenyang pon benanyer..wat wat kenyang nak jage hati masing2 sebab x sedap kan..nak wat cam ner.)....dah tu ajak aku karaoke plak?? Hadoi...ikot jelarkan...dalam hati, "Suare aku dah lar mahal" suke hati jer ajak karaoke toilet mcm tu...hak3...Gurau jerlar...."1 lagu brape kak?" "RM2!" Wow... masok toilet bukan 30sen ke?? So...kami decide utk melalak dengan 6Lagu...Lagu pertama didendangkan dengan penoh emosi, dari fauziah latip x silap aku...beduet lagu wali band...beselawat pon sempat jgak beb...kate wali band kan...memang gempak astro ar karaoke tadi...Best giler, boleh cube lagi tahun depan yer.. :) P/s : suare member aku ni power doh...ala ala Ella gituwwww....

Lepas karaoke...jalan2 tanpe arah...tetibe duduk tepi tangge....sedangkan ujan ni!!! tulah dikatekan bile sengal ngn gile bersatu...sama dengan moron....Ujan pon sempat duduk tepi tasek lagi...adoi..

Masok kereta, konon nak berteduh lar ni....pot pet pot pet....keluar balek duduk minum kedai mamak India...hahaha..x sedar kami bedue minum di kedai india...x der hal lah...minum jepon...kate 1Malaysia..macam ni lah jadinyer...keling ngn mamak x der beza.... P/S : Say no to 1Malaysia...

4Jam kat The Mines tadi...So kami pon berambos dari situ menuju ke Impian Ehsan...punyer dalam rumah member aku ni...bonggol jalan lebih 10x aku rase...sabar jelar...tip top sampai depan umah...telajak sikit reverse balek....

Sebelum balek lepak2 lu dpan umah member aku ni...pergh aman damai kot kawasan umah die...siap sempat tgok kebon lagi kan....saba jer lar...but nice ar...kreatif :)

Sebelum gerak balek Kuchai....aku dapat beg hitam, member aku ni bagi...hahaha...susah2 jer kan, ape pon bagitau..its nice...boleh wat pi praktikel nanti.... :) Ok...gerak dulu dear...by by...
Thanks for today laugh...


P/S : Jangan sedih2..sebab kite kan pembaca buku La-Tahzan...hehehe..Moge ade manfaat utk kita bersama :) .... 
Isnin ni x der ape2 kan?? hahaha...
p/s : duet lagu YANK best sgt tadi :) hak3...

Friday, May 27, 2011

Masih Muda,Masih Mentah....

Assalamualaikum....tarik nafas untuk ambik mood lepas dah lame sangat tak menaip...huh...nak bagitau yg boring sangat keje :( ...lagi2 keje ngn bapak sendiri? x yah cakap ar....RUTIN!!! 
But poket Alhamdulillah...berisi helaian berwarne Merah 2keping tiap hari :)
x der story pon aku nak bercerite malam ni...just blogwalking jer...tapi sebelom off, aku nak menghitung hari sikit lar...nak bagitau yang hari ni hari ke-29 aku tinggalkan PSIS, dan lagi 37 Tahun Hari nak pegi Praktikel...Eh!
x kesah lar kan....1001 jam lagi nak kawen ker...ape ker...aku tetap berjalan mengejar ape yang belum dapat... Yang penting hari smakin hari....Perubahan itu PASTI! untuk kehidupan aku...
kecewa...tertawa...terpisah...
itu semua memori yg pasti sume orang lalui...
dengar macam simple!! just word..
Memang....x semua itu berkekalan....
Sementare jer kan... :) 
thats is call LIFE...
Thats why i'm always say...
A New Day Has Come...
"Dalam perjalanan pulang melalui lorong hidup, pasti banyak cerita tersangkut di kaki limanya"...
Smoge Kita x mgejar dunia semate2.. :)

Masih muda...masih mentah  :) 


P/s : Pejam mate...dengar dunia berkate2...dgr? die kate ape? nak kiamat?



Thursday, May 26, 2011

Haram walau apa juga alasan...


KUALA TERENGGANU: Hasrat seorang pemuda, Mohd Ashraf Hafiz Abd Aziz, 25, untuk menukar jantina dan nama kepada Aleesha Farhana Abd Aziz tertangguh lagi apabila Mahkamah Tinggi di sini, semalam, menetapkan 18 Julai depan untuk mendengar keputusan permohonan berkenaan.



Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa menetapkan tarikh itu bagi membolehkannya meneliti hujah dikemukakan peguam Horley Isaacs yang mewakili Mohd Ashraf Hafiz selaku pempetisyen, selain Peguam Kanan Persekutuan, Adhha Abu Bakar bagi pihak Jabatan Pendaftaran Negara selaku responden. 


Mohd Ashraf Hafiz, lulusan diploma dalam bidang perubatan dari sebuah institusi pengajian tinggi yang mengenakan pakaian wanita lengkap dengan berbaju kurung berwarna kuning air, bertudung merah jambu dan berkasut tumit tinggi menarik perhatian awam yang menyedari kehadirannya di mahkamah, semalam. 

Dia yang menjalani pembedahan menukar jantina di Thailand antara 2008 hingga 2009 kerana mendakwa lebih cenderung kepada perwatakan wanita memfailkan petisyen memohon mahkamah membenarkannya menukar nama Mohd Ashraf Hafiz kepada Aleesha Farhana pada November tahun lalu bagi memudahkannya menguruskan kehidupan seharian selain mahu memasuki universiti untuk melanjutkan pengajian dalam bidang sama. 

Peguambela dalam hujahnya pada prosiding akhir di mahkamah semalam berkata, anak guamnya disahkan pakar perubatan Pusat Perubatan Pantai dan Hospital Putrajaya layak untuk menjalani pembedahan menukar jantina dan melakukan rawatan hormon serta psikologi sebelum membuat pembedahan di negara jiran...



"Jika permohonan ini tidak berjaya, bagaimana anak guam saya ingin melanjutkan pengajian? jika dia berada di asrama, asrama mana dia patut berada?" 
BLa..bla...bla....(Hujah macam ni boleh pakai ke dalam pembelaan?)




P/S : Apa yang berlaku benar2 mencabar institusi kehakiman Islam Malaysia...Hakim akan membenarkan pertukaran nama dilakukan SEKIRANYA!!! Mohd Ashraf Hafiz Abd Aziz mempunyai Rahim dan boleh mengandung sekiranya hubungan seksual dilakukan, mgikut pengesahan dokter....


Melainkan jika dia khunsa, dia boleh memilih jantina samada lelaki atau perempuan mengikut kecenderungan itupun perlu diperiksa dan ditentukan oleh pakar.._Timbalan Mufti Terengganu.

Monday, May 23, 2011

Seuntai kata sebelum tidur

kelihatan Beliau sedang syok sendiri disitu.
Assalamualaikum? BACE tajok entry MACAM POYO betol aku ni!! (dalam hati cakap : wow! ade akak kameraman lah kat entry >>  ni? mcm adekenengene ngn die jer?) tu tak penting janji AL-KESAH sebelum aku masok dalam selimut utk BERADU ketenangan selepas sepanjang hari meredahi lautan tekanan yang rase mcm TTEEEETT tu kan...So SKRANG AKU nak lepaskan tekanan tu dengan berVlog..SEUNTAI KATE ni sebenarnyer khas untuk dirase oleh seorang sahabat aku ni.....nak tau name ke? TAK PAYAH BOLEH??..kang tak bagi tau kang macam ape plak yer! OK LAR....NAME beliau is..............................JENG!! JENG!!BOLOS SAJE DINDING ITU!!! Syarifah norziane (sila klik utk usha2 beliau kalo x malu lar) dah klik??? OK...HOYE..HOYE..Pap Pap Pap..bunyik orang baling kasot....OHHHHH....die nie....hah kenape ngn die MER ? Tahniah lar aku nak ucapkan KAT DIE...DOA DAN USAHA dia untuk sambung study dah tercapai bile keputusan KEMASUKAN POLITEKNIK tengah hari tadi berpihak kepada dia....Wooo..menjerit tak terkate dibuatnyer...Selamat Berjuang UNTUK JADI SEORANG student balek AKU UCAPKAN KAT DIE TU....kali ni buat betol2 ok :) Aku x kesah lar..kau dapat kat poli mane...cume kalo al-kesah tercampak kat PSIS tu...Alamat buat KENDURI DOA selamat lah GAMAKNYER....kot tak jempot aku, memang kene tolak dalam tasik THE MINES tu nti..(-_-") Jaoh lagi perjalanan....kot aku dok bebel sorang2 kat sini pon tak gune yer? APEPON SEBAGAI penutop..Tahniah AGAIN dan tunjukkan SEMANGAT HUTAN yang tersimpan dalam DIRI KAU tu...aku tau kau hebat.. cite2 setinggi gunung....pengalaman u banyak sgt...macam2..susah senang sume kite begosip smpai x muat kertas maxis tu dbuatnyer...tu tolak ketepi...dah dah dah!!! MAKIN AKU mencarot. MEMUJI!!..MAKIN Kembang telajak nanti kang...TAK CANTIK plak? kate nak masok POLI..KENE lah cun2 gitu.WELL...Kawan aku seumor hidop dari zaman bodo2 kat sentose dulu kan.....mestilah aku SAYANG!!...OK..ASSALAMUALAIKUM..mcm tak bagi i tido jer ni??
P/S : LAGU AIZAT UTK SANTAPAN...jgn gelak sorang2 udah ler.. :)

Kontroversi IMF..

Assalamualaikum...nak cerita ttg IMF? Ape tu? hm..budak2 DIB myb tau lar kot...IMF ialah International Monetary Fund. Atau dalam Malay orang panggil Tabung Kewangan Antarabangsa...Misi utama IMF ni ialah membantu dari segi kewangan kpada negara2 yg mgalami krisis kewangan @ inflasi terok sgt, mcm tu lah kalo nak digebangkan...ni yang setakat aku tau jer..



Apa yang menjadi kontroversi ialah pengarah urusan IMF beliau ialah Strauss-Khan. Dia ni dituduh memperkosa wanita yang sedang mengemas bilik hotel? Kate wanita tersebut :

"Strauss-Khan menarik saya ke bilik penginapannya sebelum memaksa saya melakukan seks oral dan cuba menanggalkan seluar dalam saya"

Disebabkan kejadian ini...beliau sekarang menjalani kehidupan utk beberapa hari di lokap..bagaimanapun dibenar ikat jamin RM3 Juta & Bond RM 15Juta...( I ask u kawan, its fair? )

Persoalan aku, bagaimana dengan dana dan duit2 di IMF? Siapa yang jage sekarang? Negara kita turut terlibat dengan IMF...Yang aku tau, BNM ada join saham dengan IMF..dan kalo dalam sejarah negara, IMF di Malaysia hangat diperkatakan time tahun 1997 ngn 1998? Time kegawatan ekonomi...kite baru dajah 1 kan? Time ni hingus meleleh kite jilat..nice..(-_-")

IMF ni lah yang membantu negare2 yang hampir lingkup macam Thailand, Korea Selatan, Indonesia...tapi Malaysia tak mintak bantuan kat IMF ni...Tak tau lah asal kan...Dr.Mahathir ngn Anwar Ibrahim lebih mengetahui...Dan ikot fakta, negara2 yang meminjam dana dekat IMF ni pon, sebenarnyer masih tak dapat keluar dari kepompong kemiskinan negare diorang?....ape kes? IMF bantu ape kalo mcm ni??


Serba sedikit ttg bekas pengarah urusan IMF : Strauss-Khan..

GAJI : AS$420,930 (1.2Juta setahun) gaji ni ialah lebih besar dari gaji Encik Obama.
Pendapatan sebanyak mcm ni tak dikenakan cukai utk diri dia.
Elaun tahunan RM 238,500.
Layanan istimewa sepanjang masa seperti elaun hiburan, perjalanan, penginapan hotel, tiket kapal terbang kelas pertama, dan macam2 lah lagi kan...kot tempatnyer nerake jugak bang?

So, bagi aku bile dah jadi macam ni,...dah kene tangkap khalwat tuduhan memperkose...diri sendiri yang malu, bertambah kotor lagi nama IMF ni...kan dah susah?...orang bagi kau gaji belambak macam tu...pegi jelah kawin? btol tak? Apelar...kate jer jage IMF...tapi kedekut tak kene tempat? Apekes? kang kate kau tak ambik ekonomi mcm melampau pulak.. Memang betol kain rentang kat bawah ni dalam situasi ekonomi dunia sekarang :




P/S : Friend!! u can dream if IMF use ISLAMIC LAW? Nice right?
P/S : RIBA IS HARAM IN ISLAM!!!! Riba paling kecil sekalipon dosenyer ibarat berzina dengan ibu kita sendiri..



Saturday, May 21, 2011

Keputusan baru nak kuar....

Assalamualaikum...entry ni just nak bagitau yang result sem3 yang disekat oleh orang yang tak bertanggungjawab dah pon terbukak itu pon lepas kene suap dengan duit yg tak berape nak ikhlas aku bagi..
dan result nyer kini ade depan mate aku....Alhamdulillah...nak kate Happy sangat pon tak lar..
ANUGERAH KETUA JABATAN jaoh lagi nak kejar...tapi aku bersyukur ok :)
Ape pun ramalan aku yang haritu memang ade yang mengene dan ade jugak yang tersasar...
kusangkekan C! Rupenyer B..
Nasib baek x der repeat...
Pointer still 3 keatas..tapi x cecah 3.5 lagi lar... :(


Tapi ibu kate :
 "sikit sangat....knpe x macam kawan2 yang lain??"
"kau termenung lame2 depan result tu pon bukan boleh betukar jadi A pon..!!"

Bapak kate :
"Kang dok luar sem5 nti leh ke kau study mcm ni?!!!"

Ape pon komen orang tua aku...aku still mengejar impian utk sambung belajar lepas habes nnti..semuanya untuk mereka berdua....InshaAllah sem5 lebih baik resultnyer..bak kate kawan aku :

"study lebih...dapat lar lebih..." leh caye ker ayat ni? mcm x jer..



P/S : Tahniah buat geng2 DIB3 yang lain...Sem ni semua makin hebat :)

Monday, May 16, 2011

Laskar Pelangi :)

Assalamualaikum.....Post kali ni aku nak share perasaan aku bile tengok 
filem LASKAR PELANGI kat astro tadi...
sangat NICE cerite ni :)
yer aku sedar yang aku sangat ketinggalan zaman.....
try lah tulis status ni kat FB...
dan Mark Teves pon perli aku...
hahaha....^^



‎: Laskar Pelangi :)
about an hour ago ·  ·  · 


Dah lame aku tau filem ni wujud...Tapi...


Novel die pon aku hampir2 terbeli time hobi bace novel dulu.....Tapi disebabkan takder CD die or whatever saluran filem....Maka aku tak penah lagi tgok cerite ni....sehingge mlm tadi...1st time lar aku tgok, tapi itu pon x berape nak fokus sebab aku bizi cuci air akuarium, sediakan juadah makan malam...dan bnyak lagi halangan yang buat aku x fokus tgok cerita ni :( 

Member2 aku dah ramai yg tgok cerita ni.....
(time tgok cerita ni tadi...tiba2 teringat dekat sahabat baik Izzudin..ade kat mesir skarang..)
Hm..semua ckp best....dan komen aku utk cerita ni mmg 4Bintang :)
1/2 : Aku tak berape nak faham bahase endon yg terlampau pekat dan 1/2 markah lagi fail time jalan cerite die,aku tak brape nak A+ sebab x fokes :( 


Sebuah cerita ttg pendidikan?
pentingnyer pendidikan semasa sejak kite kecik lagi...
kawan2 yang bermacam2 karenah...comot2, hidup kat kampung...
but truly nice story :)


sekolah die (cerita ni) sangat daif...miskin jer aku tgok..
mcm2 dugaan...dilanda ribut...
pengasas nyer meninggal dunia...
tapi murid2 dekat sekolah Muhammadiyyah ni hebat2 belake.. :)


Lepas dilande ribut...
diorang semua terpakse belajar kat luar :(

budak2 ni comel2..walaupon muke macam anak orang asli jer... :(
ketabahan diorang ngn jalan cerita die sangat nice :)
Pemandangan tempat dalam filem ni 5BINTANG! Malaysia x der tempat2 indah sebegitu... :(


Bintang antara nama watak dalam filem ni...
Walaupun miskin, otak die hebat...

time pertandingan tentang pengetahuan am lawan antara sekolah2..dia antara penyumbang markah terbanyak...


yang angkat tangan tu is bintang...and the geng yang sgt kelakar :)
dan die jugak menjadi sumber kemenangan sekolah muhammadiyah time perlawanan :)

Kemenangan tu membuatkan dia dan kwn2 serta cikgu dia sangat gembira...
balik ke rumah nak tunjuk kat bapak die sijil kemenangan :)
Mak die dah lame meninggal...tinggal adik perempuan die dekat rumah menunggu abgnyer pulang...
Tapi bapak die takder kat rumah?...lame sgt die tunggu...sampai ke malam...
Rupe2nyer bapak yang seorang nelayan Meninggal dunia semasa mencari rezeki di laut :(

disebabkan itu...
Lame bintang tak pergi sekolah...kawan rapat die risau ngn sedih sgt...em..aku tak tau name die sape..
dan setelah beberape hari die tak datang sekolah...
cikgu dia menerima sekeping surat dari seseorang..
cikgu dia mintak si kawan baik die tu bacekan..
antara ayat dalam kertas tu yg aku ingat is :

"Ayah ku telah meninggal dunia :( dan aku terpakse berhenti sekolah untuk mencari kerja menjaga adik aku..."

kawan2 die kesedihan...... sedih giler time ni aku rase :(


lepas bapak die meninggal..aku takpasti die kemane..
mungkin die pegi cari kerja kat bandar...

Akhirnyer cite2 Bintang nak ke Menara Eiffel (eiffil tower) termakbul time die besar...
rasenyer die study kat sane..ek?



Dan antara ayat yang bagi aku sangat mendalam makner die ialah...

"Kejar Pelangi mu sampai ke hujung dunia nak....."


Mimpi adalah kunci
untuk kita menaklukkan dunia
berlarilah tanpa lelah
sampai engkau meraihnya
laskar pelangi
tak kan terikat waktu
bebaskan mimpimu di angkasa
warnai bintang di jiwa
menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya…
cinta kepada hidup
memberikan senyuman abadi
walau hidup kadang tak adil
tapi cinta lengkapi kita
laskar pelangi
tak kan terikat waktu
jangan berhenti mewarnai
jutaan mimpi di bumi
menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya
selamanya....

Dan tamat lah cerita ni dengan sebuah ayat :
"Setiap warga negara berhak mendapatkan pendidikan"_(unknown)

Assalamualaikum....

P/S : Hope ade ulangan...kali ni janji akan fokus walopon cerite ni dah lame :)
Sory kalau ade yang silap..sebab penulis pun tgok x fokus tadi...
truly nice bcoz hampir same epik macam filem2 Allahyarhamah Yasmin Ahmad.