Saturday, April 30, 2011

Test deria ketawa.

Assalamualaikum...holar geng...hari ni hari sabtu,,aku still dok makan tidoq kat umah ni...boring2 bukak laptop tgok blog sunyi jerk...korang pon msti sunyi gak an? sebelum aku bekerja mggu dpan, lagi lar sunyi blog ni...so meh kite gelak sesame utk menghilangkan kesunyian tu...gelak sorang??? x per..bukan org nmpak pon..kite be2 jer...ok jangan banyak cakap...terimalah...



ATAN DAN CIKGUNYA..

Cikgu: Atan...cikgu nak tanya kamu satu soalan matematik....Kalau cikgu bagi kamu 2 ekor arnab dan 2 ekor lagi dan lagi 2 ekor arnab...Berapakah arnab yang ada pada kamu?

Atan: Tujuh ..cikgu..

Cikgu:??...Atan dengar baik2 soalan cikgu dan jawab dengan betul...Kalau cikgu bagi kamu 2 ekor arnab dan 2 ekor lagi dan lagi 2 ekor arnab...Berapakah arnab yang ada pada kamu?

Atan: Tujuh.....

Cikgu: Ok..kalau soalan macamni plak...Kalau cikgu bagi kamu 2 biji epal dan 2 lagi biji epal dan lagi 2 biji epal...Berapakah epal yang ada pada kamu?

Atan: Enam..cikgu..

Cikgu:Erm..bagus...cube atan dengar dan jawab balik soalan cikgu memule tadi...Kalau cikgu bagi kamu 2 ekor arnab dan 2 ekor lagi dan lagi 2 ekor arnab...Berapakah arnab yang ada pada kamu?

Atan: Tujuh la...

Cikgu:Kenapa plak tujuh...Atan awak ni paham ke tidak soalan cikgu...knpe tujuh...why?..why? [cikgu nye naik tensen]

Atan:Sebab kat umah saye dah de seekor arnab..

Cikgu:????...


JUAL TELUR..

Pembeli: "Dik, telur sekilo berapa?"

Penjual: "Telur ayam atau telur itik?"

Pembeli: "Telur ayam."

Penjual: "Telur ayam biasa atau ayam kampung?"

Pembeli: "Ayam biasa."

Penjual: "Yang tempatan atau yang import?"

Pembeli: "Yang tempatan."

Penjual: "Yang tempatannya mahu yang dari Ipoh, Kuala Selangor atau Tampin?"

Pembeli: "Yang Ipoh lah..." (Sambil terlihat kesal).

Penjual: "Mahu yang Ipoh Pusat, Barat, Timur, Utara, atau Selatan?"

Pembeli: "Adik nie jual telur atau nak jalan-jalan?"

Penjual: "Maaf kak, saya penjual mee rebus kat sebelah. Kebetulan yang jual telur pergi makan.Saya disuruh berbual dulu dengan pembeli sampai dia datang.


GAMBAR TUNANG..

Tunang Farid, Siti, menelefonnya untuk 
memutuskan pertunangan mereka.

Farid : Mengapa?
Siti : Saya dah bosan ngan awak. saya dah 
ada teman baru. Sebelum tu awak mesti kembalikan 
semua gambar saya.
Farid : Ok. Tapi saya tak ingatlah yang mana 
satu gambar awak, Nanti awak pilihlah sendiri. 
Yang selebihnya kembalikan kepada saya.
Siti : Erkkkkkk........ Benci .........


LESEN " P "

Pada suatu hari, adela pak mat amik lesen kat bandar. Beberapa bulan kemudian,die pun balikla kampung,tetapi die lupe nak lekatkan 'P' kat kereta.sewaktu dalam perjalanan,die ditahan polis....

POLIS: Pakcik,'P' mane?

PAKMAT: Pi balik kedah.

POLIS: Pakcik jangan main-main ngan saye. 'P' mane?

PAKMAT: Ape yg main-main, saya kate nak pi balik kedah, Aloq Staq.

POLIS: Saya kate 'P' mane...?

PAKMAT: Skarang sape yg main2.awak sebagai polis,tidak ada kuasa untuk menghalang perjalanan orang yg tak bersalah.awak juga harus ......pok,pek ,pok,pek.

POLIS: (selepas puas mendengar ceramah) Baiklah. Pakcik pergilah teruskan perjalanan pakcik.

PAKMAT: Assalamualaikum.

POLIS: Waalaikummussalam.


Ok, DAH KENE!!!

Seorang ibu mahu mengundur kereta, seperti biasa dia cakap dengan anaknya. Anak dia ini baru berumur 8 tahun. Dia cakap “Mak nak undur kereta, kalau kena cakap ye!”
“Ok!” kata anak dia.
Si ibu pun undur keretanya.
“Lagi mak undur lagi” kata anak dia.
“Lagi lagi” kata anak dia.
Si ibu pun undur lagi, tiba-tiba “DAMM” kereta yg dia undur tu terlanggar
pokok kat belakang.
Anak dia pun menjerit” OK! Mak, dah kena!”


MALAS KE SEKOLAH...

Jam sudah pun menunjukkan pukul tujuh pagi. Salim masih lagi berdengkur. Ibunya pun segera mengejutkannya untuk ke sekolah.

Ibu: Salim…Salim…bangun nak, pergi sekolah, nanti kamu terlambat.

Salim: Alah mak… Salim tidak mahu pergi ke sekolah!

Ibu: Apa? Tidak mahu pergi sekolah?! Baik… Salim berikan emak dua sebab mengapa Salim tidak mahu ke sekolah.

Salim: Semua murid-murid tak suka Salim. Guru-guru di sekolah pun tak suka pada Salim!

Ibu: Itu bukan alasan bagi Salim untuk tidak ke sekolah. Cepat, bangun sekarang!”

Salim: Baiklah, sekarang emak pula berikan Salim dua sebab mengapa Salim mesti pergi ke sekolah.

Ibu: Eh…eh…bertuah punya anak! Salim dengar baik-baik…. Pertama: Salim sudah berusia lima puluh tahun….. Kedua: Salim kan PENGETUA SEKOLAH….!!!”


OH! PELAYAN NI!

PELAYAN : nak minum apa encik?
MAT : bagi saya milo ais satu.
A CHONG : Saya mau minum itu sirap limau....
PELAYAN : ok.....makan cik?
Mat : Saya nak nasi goreng satu...telur mata kerbau satu..
AH Chong : Kasi saya itu "WANTAN MEE"

maka pelayan tadi terus beredar beberapa minit kemudian dia datang semula.....lalu berkata

PELAYAN : mintak maap la cik tukang masak saya suruh bagitau yang ada kat dapur la ni cuma telur ayam .... kalau cik nak mata kerbau tak ada sebab dia tak sanggup nak korek mata kerbau tu cik....lagi satu kalau cik nak makan mee setakat 2 tiga pinggan tu ada la tapi kalau sampai "ONE TAN" mee tak cukup la cik........
MAT & AH CHONG : ???????????????????????


SALAH FAHAM...

Pada suatu hari di Hospital Kota Bharu...
Seorang lelaki berusia lingkungan 70-an sedang menunggu untuk
mendapatkan rawatan. Di sebelahnya duduk seorang lelaki muda
juga dengan tujuan yang sama.
Lelaki muda menyapa

" Pok cik ni sakit gapo?"
"Kecing manih. Lamo doh."

Tiba-tiba kakitangan hospital kelihatan cemas dan mengusung masuk
seorang pesakit yang tidak sedarkan diri. Pak cik tua tersebut bertanya
orang muda di sebelahnya,

"Tu bakpo pulok?"
"Kecemase"
"Oohh rupanya kecing mase lebih teruk dari kecing manih."

JANGAN YAKIN SANGAT LEPAS PEMBEDAHAN...
Raju baru saja tersedar setelah menjalani pembedahan dan dia melihat ada dua orang pesakit lain yang berada di wadnya. Dengan rasa lega dia berkata “Syukurlah, semuanya sudah berlalu.”
“Jangan terlalu yakin,” kata Akhbar yang tidur di sebelah kanan tempat tidurnya. “Kelmarin mereka meninggalkan gunting di dalam perutku, dan aku harus menjalani pembedahan sekali lagi!”
Yusri yang berada disebelah kiri tempat tidurnya pula menyampuk, “Minggu lepas, aku juga mengalami pembedahan ulangan kerana mereka tertinggal sebuah perkakas pembedahan di dalam perutku.”
Tepat pada saat itu, Doktor muncul di depan pintu dan berkata “Ada sesiapa nampak handphone saya?”
?????

P/s : Hehehehe....Hope korang terhibur dengan entry aku ni....Selamat Hujung Minggu...
P/s : Penulis x layan Maharaje Lawak... (-_-")

Friday, April 29, 2011

8 Bulan jer...

Assalamualaikum...skarang aku dah berade kat KL...so, semuanya berubah..termasok lah warne karpet blog ni...aku cuci sampai jadi bersih macam ni..tapi ianya masih dalam pembikinan...pelahan2 buat...pening paler jugak..hope korang komen2 lar...leh aku tacap2 skit komen dari korang tu...8 bulan meninggalkan PSIS.. semuanya kini berada dalam kenangan...Cool jer..8 bulan jer kan? Please Dont Be Sad...

Tatkaler selesai aku bwak barang2 masok dalam kereta abah...rase keletihan yg amat sgt...meleleh air peloh...roomate aku masih lagi mengemas brg2 die...masing2 sibuk mengemas...hati aku bersedia untuk bersalaman dengan kengkawan utk kali yg terakhir sebelum balik...

"....Shah, jage diri elok2...kejap jer ni..jmpe kt kL nti..."...ok mer papehal aku contact kau.." by3 shah....

"...Hazrin aku balik dulu....kite jumpe sem5..." sambil memelok erat...dapat rasekan hati ini seperti amat sedih namun aku tahan dan cube senyum...Hazrin pon senyum jer...."..Untonglar..."

"...Faisal...ku balek dulu tau..." faisal terus tarik aku..salam dan bepelokkan...kali ni mata aku macam berkace... mata faisal merah dan dia tahan sebak...aku hanyer mampu terdiam dan tunjuk isyarat suruh diam dan tahan kesedihan tu..."...8 bulan jer faisal..." 

"....Zamer...aku gerak dulu..." kali ni aku mmg sebak sgt... kate2 maaf dari die...halalkan mkn minum...sume tu mmg wat aku tersentoh...dalam hati Allah yang tau perasaan kami...kenangan2 silam selama duduk dalam bilik ni...hm...kami bsalaman dan berpelok erat....sayang ko zamer..."...jumper L.i nanti..." oK!! :( 

aku turun tangge dalam kesedihan untk tinggalakan kenangan2 besame diorang ni....aku perasan..zamer ngn hazrin memerhatikan aku turun dari tangge...sampai bayang2 aku hilang dari mata diorang...sampai kat tingkat bawah....

"...Jeh balek dulu....sayang ko...."krim salam ngn family yer mer.." ok..by3 jeh...jumpe sem5...

"Jetemeke pon ade..by3 jetemeke....please wei...8bulan jer..."jage diri baik2 mer".....muah3...

"...kirim salam ngn mok ek...aku x dapat jumpe die..."

Disebabkan aku yang pertama balik.....aku lah yg bersalaman dengan diorang dulu...

time nak masok kreta..dari jaoh nmpak mcm rizal kat susur gajah tu..."..Zal!!! aku nak balek dah ni woii!!
"...kami bepelokkan..tetibe rase mcm (x nak lepas ke rizal ni?) hahaha....ok zal...jmpe kt kL....mate rizal merah..aku senyum jer sambel tahan nafas sedih...." krim salam ngn sume zal..."

Tulah yang aku rasekan time balek haritu....8 bulan jer..lame ke??? aku jumpe alan,afik ngn adam kat umah sewa sem5 sbelum balek aku singgah situ...kitorang berbincang ttg rumah tu then bsalaman utk kali yg terakhir...

" Ya Allah perpisahan ini hanya sementara, kau kuatkan hati ku dalam menempuhinyer...satu kan kami dengan persahabatan yang erat, kami banyak menzalami diri kami sendiri, ampun kan kami Ya Allah...Berkatilah ape yang telah kami pelajari selama ini..dan jadikan ia satu kenangan dan mudah2an kejayaan adalah milik kami..."



Budak Psis sedang sembahyang,
Hari jumaat tengah hari,
Pergilah kasih pergilah sayang,
Pandai-pandai menjage diri...


P/s : Kuala Lumpur tetap di hati...
Assalamaualikum...

Sunday, April 24, 2011

VOICE OF MAJORITY!

Salamualaikum..... :

Tuesday, April 19, 2011

Tips untuk skor dalam final - dari kacamata seorang pensyarah UTM



Assalamualaikum kawan2!...Masih dalam mood FINAL EXAM..bace tajok entry pon dah tau...Ok! hari ni aku nak berkongsi dengan sume budaK2 PSIS camner nak skor dlam final, tips ni aku bace dari blog seorang pensyarah utm...disebabkan aku pon ade lagi 4paper yg belom selesai..so aku copy tips ni, dan  nak korang bace..mudah-mudahan kite dapat semangat dan inspirasi dari tips pensyarah ni, nampak panjang entry ni! tapi percayelah sangat tidak rugi kalo kite bace...
ok..Smoge berjaye... 

Esok adalah hari pertama minggu ulangkaji bagi pelajar UTM. Ini bermakna para pelajar mempunyai tempoh seminggu sebelum final exam bermula. 

Hari kelmarin, Aina telah datang berjumpa saya. (Aina lagi?? Tak habis2 bermasalah :D). Kali ini bukan masalah cinta. Ia adalah masalah belajar...

Aina: Dr Siti, teruk betul result saya semester ni..Ujian 1 dan 2 sama-sama teruk. Semua subjek pun sama saja. Saya yakin pointer (CPA) saya mesti drop.Hmmm...teruklah saya kali ni..Mak dan ayah pasti kecewa.
Saya: Subjek apa yang teruk? Semua ke? Cuba bagi satu contoh.
Aina: Subjek Termodinamik Kejuruteraan Kimia. Test 1 saya dapat 8/20, test 2 pula 9/20 je..teruknya result saya Dr. Rasa macam kena ulang aje subjek ni.

Saya renung matanya sebaik sahaja dia berkata begitu. Senyuman memang telah hilang dari wajah saya.

Saya: Kalau you kata akan ulang subjek ni, maka pasti akan ulanglah...tak perlu risau2 lagi, tak perlu study lagilah..memang akan fail.

Aina terkesima mendengar jawapan saya. Memang sangat berbeza dengan cara sebenar saya menangani sesuatu isu.

Apabila tinggal hanya seminggu untuk hadapi final, saya memang sudah tiada masa untuk memujuk2 dan berfalsafah. Saya perlu menggunakan pendekatan sedikit 'keras' agar memberi impak yang besar terhadap semangat Aina. Mari kita kirakan markah yang Aina masih belum hilang (termasuk final dan 10% untuk quiz, assignment dan kedatangan).


Total markah = 100

Ujian 1 = 8/20

Ujian 2 = 9/20

Final = 50/50

Quiz, assigment and attendance = 8/10

Bermaksud Aina akan mendapat 75/100 iaitu A-. 

Aina lantas berkata sambil ketawa, 'Tak mungkin saya dapat full mark untuk final saya Dr.'

Saya yakin ramai pelajar berfikir begitu juga. Tak mungkin saya akan dapat full marks. Maka otak anda akan berkata, 'Yes Sir'. Otak anda akan mengambil langkah-langkah yang perlu supaya anda tidak mendapat full marks. Seperti yang pernah saya nyatakan bahawa apa yang kita fikirkan akan menentukan apa yang kita capai. Saya masih belum berkesempatan menerangkan bahawa otak kita akan menurut semua yang kita fikirkan. Ia seperti mekanisma sebuah kereta. Jika kita menekan pedal minyak, kereta akan berjalan iaitu tak mungkin kereta akan berhenti. jika kita inginkan kereta berhenti, kita perlu menekan brek.

Jika anda memberitahu otak anda bahawa anda tidak akan mendapat full marks, maka PASTIanda tidak akan mendapat full marks. Sebaliknya, jika anda berkata, saya akan mendapat full marks dalam Termo KK, otak anda akan bekerja dan berusaha untuk mencapai kehendak anda. Otak anda akan berkata 'yes Sir!'.

Anda tahu kenapa selama ini anda tidak mendapat markah yang tinggi dalam ujian? Ia kerana anda adalah magnet negatif. Antara negative thoughts yang popular adalah, 'Aku memang tak suka subjek ni', 'subjek ni susah nak difahami', 'lecturer tak pandai mengajar', 'banyak sangat kerja lain semester ni', 'carry marks pun dah teruk' dan banyak lagi..Sebagai seorang magnet negatif, anda hanya menarik perkara2 negatif sahaja.

Jika ada orang bertanya adakah anda sudah banyak belajar subjek tersebut, anda akan berkata, 'tak belajar apa-apa pun lagi..takde semangat nak belajar.' Anda sebenarnya terlepas pandang bahawa anda telah banyak berusaha untuk subjek tersebut. Anda tidak pernah ponteng kelas, anda ada semua nota dan selalu cuba memberi tumpuan di dalam kelas. Malah anda sudah berusaha sedaya upaya sewaktu Ujian 1 dan 2. Sebenarnya anda telah banyak belajar subjek Termo KK, tetapi disebabkan anda adalah 'magnet negatif' maka anda hanya nampak bahawa anda masih belum belajar.

Sudah panjang saya menulis. Biar saya terus pergi kepada beberapa tips yang anda boleh cuba. Insya Allah, sekiranya anda mengaplikasikan apa yang saya cadangkan, walaupun hanya ada seminggu lagi untuk final exam, anda BOLEH mendapat keputusan cemerlang seperti yang anda inginkan.

1) Mulai sekarang, nyatakan dalam hati dan di bibir anda bahawa anda mahu mendapat full mark dalam final (nyatakan spesifik subjeknya). Kemudian, pejamkan mata, bayangkan di hari peperiksaan, anda akan menjawab semua soalan dengan mudah dan lancar. Anda senyum dan bayangkan juga anda mendapat A- dalam subjek tersebut. Bayangkan betapa gembiranya anda apabila melihat transkrip anda nanti.

2) Lakukan perkara no (1) sebanyak 3 kali dalam sehari, pagi, tengahari dan malam. Ia dipanggilvisualisation. Saya akan terangkan bahagian ini di entry yang lain.

3) Bangun awal pagi untuk belajar dan melakukan latihan subjek tersebut dan PASTIKAN anda melakukan latihan yang sukar sebelum tidur. JANGAN TONTON VCD/YOUTUBE SEBELUM TIDUR. Ini kerana, sewaktu tidur, hanya badan sahaja yang berehat, otak seperti jantung juga tetap berfungsi sepeti biasa. Otak akan memproses perkara terakhir yang kita fikirkan sebelum tidur. Anda akan terkejut apabila bangun dari tidur, anda dapati soalan tersebut tidaklah sesukar yang anda fikirkan pada malam sebelumnya.

4) Tanya tips daripada pelajar seksyen lain. Soalan final disediakan oleh semua pensyarah yang mengajar subjek tersebut. Kemungkinan pensyarah ada memberi tips kepada pelajarnya. Pinjam buku nota daripada kawan seksyen lain. Ingat: perlu berhikmah sewaktu ingin meminjam nota tersebut.

5) Jangan berjumpa pensyarah untuk memberitahunya bahawa anda 'risau', 'takut', 'tak confident' dan sebagainya. Bayangkan kalau dalam sehari ada 50 pelajar yang menyatakan perkara-perkara begitu, apa perasaan pensyarah? Mereka akan merasa bahawa pelajar tidak kuat semangat dan manja, sedangkan pelajar masih sempat untuk belajar. Anda harus menjaga hati pensyarah dan menunjukkan sifat2 yang positif terhadap pensyarah.

6) Berdoalah, baca al Quran dan merayu kepada Allah agar memberi anda full marks.

7) Yang terakhir, paling penting adalah terus berfikiran positif. Buangkan semua fikiran negatif. Sentiasa nyatakan, 'Oh, saya dah banyak belajar', 'saya dah banyak faham', 'saya pasti skor', 'subjek ni sangat best' dan sebagainya..

Ingat, apabila anda berfikiran positif, akan lebih banyak perkara positif yang akan datang dan berlaku dalam hidup anda. Jalan2 yang selama ini anda tidak sedari akan terbuka satu persatu. Apabila anda positif, mungkin topik yang selama ini anda rasa sukar, sebenarnya amat mudah difahami. Begitu juga jika anda mempunyai aura positif, pensyarah akan merasai positivity anda, dan mungkin akan ada sympathy marks untuk anda kelak. Harus diingat pensyarah mempunyai kuasa untuk menggunakan common sense dalam menentukan markah akhir. Contohnya anda mendapat markah keseluruhan sebanyak 73 selepas dicampur semua ujian, final dan assigment. Mungkin pensyarah anda akan menjadikan markah anda 75. 

Sebenarnya terdapat peluang untuk mendapat markah di mana2. Jika anda positif, pensyarah akan merasakan anda layak mendapat full mark untuk assignment, quiz dan kedatangan (10%). Sekiranya selama ini anda hanya merungut, tidak bersemangat dalam kelas dan tidak menghormati pensyarah, mungkin pensyarah tersebut akan berasa anda tidak layak untuk mendapat markah penuh.

Kepada semua yang sudi mengaplikasikan tips saya ini, pastikan anda bermula daripada sekarang. Jangan bertangguh lagi! Anda mempunyai banyak lagi masa untuk berusaha mendapat markah yang cemerlang dalam apa jua subjek. 

Jadilah seorang yang positif, anda pasti berjaya. Selamat maju jaya dalam final nanti. Salam sayang...



p/s : macamane? konfident tak?? hihihi...oklar..tujer nak kongsi..Assalamualaikum....