Sunday, December 11, 2011

Detik Demi Detik Ku Hidup.

Assalamualaikum...


Semenjak kebelakangan ni..aku blur2 je dengan ape yang aku buat...kadang2 aku banyak salahkan persekitaran aku..ini tak kene,itu tak kene...so secara tiba2 benda2 ni membunoh hati dan perasaan aku, lantas aku jadi seorang yang sangat pendiam dan kuat marah...kadang2 luar jangkaan..susah nak cakap. Memang aku selalu salahkan surrounding aku, example member2 aku, duit tak cukup, malas nak jalan jauh, kereta, kampus life, everything....ade jer. Its not lah aku langsung tak bersyukur! aku pon manusia biasa....selalu buat silap...harini menangis minta ampun pada Allah, janji tak buat lagi...Tapi selang 2 hari...bangun suboh pukul 10..? ape benda nye tu? Doa dan Usaha tak selari..manakan dapat keberkatannya? Subahanallah..


Belum pun bermula semester 5...tapi bahang kebosanan mula terasa, tambahan aku duduk rumah sewa sem5 ni..jangan terkejot lah ayat yang bukan2 keluar dari mulut aku nanti. Aku jenis yang tak berapa nak pandai menjaga diri sendiri. Pemalas dan kuat berfikir benda2 yang tak sepatutnya difikir. Maaf dekat kawan2 yang kurang senang dengan perangai aku, kerenah, banyak songeh dan kadang2 ter kurang ajar...tegur lah aku ni...aku sedia untuk ditegur..wordless kadang2 tu aku tak tau nak cakap ape...aku cepat bosan...sebab tu time korang bersembang sakan, aku malas nak layan...aku sendiri tak tau ape yang aku nak? how?



Benda2 macam ni yang buat aku tak bersemagat nak buat apa yang aku impikan selama ni....Cita2 setinggi langit tapi mcm aku cakap tadi...doa tak selari dengan usaha..."Ya Allah, kurniakan lah aku sebuah ferari dan duit bejuta dalam akaun bank" Boleh ke doa macam tu? Mane usaha?


Selalu jer aku persoalkan dengan kawan2...."aku kekeringan duit" Sedangkan Abah baru jer topap seribu utk perbelanjaan sekolah aku...tapi aku masih cakap tak cukop? yuran semua dia support, mane ade anak orang lain macam tu? member aku masing2 gune duit sendiri, siang keje mlm keje...aku jer yang masih disuap...Hidup terlajak senang macam ni lah jadi nyer.....Bila duduk dekat rumah sewa yang serba kekurangan skarang ni, baru aku tau, langit tu tinggi ke rendah.....kulit selama ni tak pernah kene gigit semut, sekali kene....merah muke tak terkate..


Aku akur dengan segala2nya...perlahan2 aku cuba utk mencari perubahan.....diam aku tak bermakna kosong! Tapi akan aku pastikan yang diam aku benar2 berisi suatu hari nanti! Kawan2 tgok aku mcm Wow..Cool giler budak ni, kuat semagat, berani bercakap, Hakikatnyer...aku seolah2 berada dalam dunia fantasi...syok sendiri, always rasa diri ni betol dan....tak tentu hala....samar2 mencarik jalan...tersungkur pun tersungkurlah...janji masih boleh berjalan....orang lain dah sampai ke seberang, aku baru nak mencapai pengayuh..its not Falsafah, but its come from my heart..truly wordless.


Aku selalu tersenyum depan kawan2 aku...bergurau, comel2 mcm budak2...Soalan2 aku semua nyer mcm budak2..nak kencing pon tanyer member dulu, always caring dengan org, cute2 jer aku ni..hakikatnyer...PECAH! itu semua nak sedapkan perasaan jer...member aku si z tau lah Kot aku ni mcm mane orgnyer...bagi dorang mungkin aku ni separa gile. tak per...tak der masalah semua tu...bagi aku


Selagi Hidup bersama masa maka selagi itu juga hidup itu dewasa bersama usia...


Sebenarnyer dah hampir setahun lebih aku menulis blog..ini post yang ke 2++....Realitinyer aku sendiri tak tahu apa yang aku cube sampaikan...korang yang bace mungkin akan terkeluar sebuah ungkapan khas untuk aku, tapi aku yakin ianya mmg akan buat aku tergelak sorang2....tak per...Blur sekalipun..Aku cuba menulis sampai aku menutup mata.....ini sebuah diary kehidupan, detik demi detik...
"Dalam perjalanan pulang melalui lorong hidup,pasti ada cerita tersangkut di kaki limanya"

2 comments:

  1. aku suka ayat ni.."Dalam perjalanan pulang melalui lorong hidup,pasti ada cerita tersangkut di kaki limanya"

    ReplyDelete