Wednesday, September 21, 2011

5 Minit jer Bang!!

Waktu rehat di ruang pejalan kaki bersebelahan bangunan KWSP Raja Laut KL.
Cuaca mendung, angin bertiup kuat…

Tengah jalan sorang2 nak masok ke lobi kwsp…Kedua belah tangan masok dalam poket seluar…sambil menghirup angin kencang tanda nak hujan…Filing habes…

Tiba2…

“Bang bag!!…5 minit jer…”

Aku senyum jer…Mcm nak buat do no..tapi die follow jer aku…Hampeh btol org ni..Potong stim jer..

“5 minit bang, ok saya dari syarikat insurans….Setakat ni abang dah mula buat simpnan insuran jenis macam mana bang?” Sambil menghulur sekeping kertas ada logo Prudential Bsn.

Aku pon jawab lar…”Ermm..Setakat ni x der lagi…Lagipon saya student…(Senyum)”

“Oh Patot saya nampak abg pakai tali Politeknik…Sultan….”

Aku pon Bantu lar…”Sultan Idris Shah!…Sabak Bernam”

“Oh…..”

Muke dia pelik….mcm nak tanye soalan..tapi aku dah tau dia nak Tanya apa…so cepat2 aku potong pecakapan dia..

“Saya praktikel kat KWSP…”

“Oh…. Berapa lama lagi?

Dalam hati…Eh-eh lebih2 plak kau punye soalan..

“Bulan 12 ni habis lar, then ada lagi setahun, pastu Grad..”

“Ok, student pon kiranya lepas ni abang bekerja jugak kan, akan buat insurans…apa no telifon abg ye, ape2 hal kite boleh inform nanti?

Dalam hati aku…Huh!! No telifon aku kau mintak!! Aku pon bagi lar..…

Dalam masa yg sama..Dia standby nak tulis dekat computer pelok dia…ape ntah name..Tangan boleh dijadikan pensel tu…

“012-2374024”

“Umur abang?”

“20”

“Nama”

“Amir” (dia catit punye besar,1pg tu nama aku aje!)

Kaki aku dah begerak2 ke depan tanda aku nak berambos dan tolong bagi laluan….(Senyum) Ok lar..ok ok…(Hujan mula turun rintik2)…aku berlari anak utk sampai tmpat teduh kat depan lobi kwsp..

Sampai dekat lobi..Dalam hati aku…..012-2374024..tekan-tekan..kau tak kan dapat…Mungkin dapat, tapi bukan dengan En.Amir lar…Mungkin En.Abu.

Assalamualaikum…



No comments:

Post a Comment