Tuesday, July 12, 2011

Menuntut kesabaran yang tinggi adelah perkara biase dalam hidup ini.. 12JULAI011

Assalamualaikum :) Aku baru jer balek dari keje pkul 6.30ptg tadi..knpe lmbat jgn tanyer..dah memang jalan kat KL ni tak pernah tak jem...SABAR jelah...Lepas balik tadi aku terus mandi sepuas2nyer...lepas solat asar, aku merenung 3 perkara yang dah berlalu pada harini...


1)Al-Kisah pagi tadi time nak keluar pegi keje dalam pkul 6.45pagi...ade kereta blok kereta aku, so mcm biase, terpakselah aku tolak..tapi kali ni tolak sekuat hati sampai tekeluar urat hijau aku...kereta ni still tak gerak2! Oh!! SubahanAllah...awal pagi dah dapat ujian dari mu ya Allah..rupe2nyer kereta tu tarik HandBreak die...so? mcm mane aku nak keluar pi keje ni? Dipendekkan cerita, dengan menggunakan akal yang tak seberapa nak cerdik..aku pon menyusur keluar di celah2 kereta lain, muat2 sangat! dan sedikit kecewa...hasilnyer..ade sedikit kesan calar di sisi kereta aku :( but aku gosok2...calar tu pon hilang..Alhamdulillah...Amazing lar jugak kan..pepagi bute kikis kesan calar tepi jalan... :) SABAR jerlah dengan kereta yang blok aku tu...sampai ptg tadi aku balik keje..kereta tu still tecangok kat situ tak gerak2..betol2 nyusahkan org lain.


2)Satu lagi cerita yang benar2 menuntut kesabaran. dan bagi aku ni bukan calang-calang lagi. Al-Kisah dalam pukul 12tengah hari waktu bekerja...sedikit perselisihan faham antara aku dengan member aku ni...mane tidak nyer, dia hanyer fotostat then? campak gitu jer kat aku, pastu tak susun ikut fail yang sepatutnyer...aku boleh sabar lagi selama ni, sbb memang kite asyik bagurau jer..tapi jangan sampai buat aku bengang sangat. Ingat SABAR tu ade batasnyer jugak. Aku dapat rase yang darah aku mengalir ke otak sebab terlalu bengang...menggigil rase nak tumbok pon ade..suare aku ngn suare die makin kuat, masing2 nak menang....Puan Haida kat blakang tu sabar jer...terpakse buat pekak. But really aku cakap yang perselisihan faham tadi buat aku betol2 tercabar...panas muke aku dibuatnyer..So, tepat pukul 1ptg..keluar rehat dengan hati yang masih membara..but aku cuba tahan jugak...2 2 diam tak becakap....Lastly makan KFC kat Maju, baru lah hati aku tenang sikit...sambil amaran dikeluarkan.."Kau jangan buat keje macam pan! kalau aku tak sabar tadi..aku tumbok jugak muke kau kat situ..." kemudian disusuli dengan gelak ketawa dan gurau senda...Reda sikit kemarahan tadi...errr....


3)Time balik pulak...aku hampir2 terlanggar dengan kereta yang nak buat u-turn depan KFC kuchai...dia lambat sangat..nasib aku sempat break!...tapi mmg cemas time tu..sipi 0.3 lagi nak langgar bontot kereta die...lalu HONNNN dibunyikan sekuat hati......POOOOOOOOOOONNNNNNN....Sabar jelah..


TIGA perkara yang aku renungkan lepas solat asar tadi...dan catatan kat blog ni sebagai diary peribadi...aku tak pernah kate yang aku ni bagos...sedangkan aku ni merangkak baru nak belajar mengenal dunia...aku tak pernah belagak, tapi fahami aku sebagai seorang yang mudah emosi dan sedikit pendiam, kita boleh bergurau tapi biar ianya seimbang dan pandai menghormati orang lain...Mintak maaf dengan segala kekurangan ajar aku dekat seksyen bajet harini...Tibe2 perangai makin menjadi2..Entah mane silapnyer...Beribu ampun aku pohon utk harini....InshaAllah hari esok lebih baik dari hari ini...Mulekan pagi mu dengan zikir Bismillah :)


P/S : Belum cerita serabot dengan kerja2 kat ofice lagi? Penat lagi? Mengeloh jekeje aku ni..cehh!

No comments:

Post a Comment