Tuesday, June 7, 2011

Surat sampai lagi.....

Assalamualaikum...2 3 Hari lepas ade surat milik aku, abg posmen hantar.....Macam kebiasaan lah kan, hujung bulan pasti ade surat utk aku...Kalau tak mintak duit, Dapat duit, kalau mintak pon tak! dapat pon tak! Hmm..bukan surat aku lar tu...Untuk bulan 5 yang lepas..Ade 2 sampul bernama Encik Muhammad Amir 'Izzat...So, aku bukak lar 1 per 1.....Sampul pertama macam biase, masok bulan baru...faham2 lah yer...Encik Celcom Broadbend mintak duit belanje anak 70 nggit....Ok..campak ketepi surat tu...Surat ke2 pulak...

Waaaahhh....ade cek lah dalam surat ni weiii? dari Takaful Malaysia...Insurans yang melindungi aku sepanjang study kat oversea sane..so,pesal plak surat ni sampai kan? Aku pon bace lar....rupe2nyer pemberian profit bahagian aku dalam kontrak perjanjian Mudharabah (Profit Sharing) antara aku dengan Takaful...(Mendarabkan kadar keuntungan dengan caruman bersih)


Lepas bace surat ni........
1st sekali aku flash back duit takaful aku carum dalam 100 ker...200nggit ek 1st time dulu?? Lupe dah...Malas aku nak bukak fail aku...(-_-") Persoalan die skang ni.....kenape Profit bahagian aku ciput sangat ni kak??? Macam nak gelak jer?


Setau aku lar..kalau gune prinsip Mudharabah...Rabbul Mal (Pemegang harta) akan dapat lebih profit berbanding dengan Mudharid (syarikat pelaburan)...Fikr balik...fikir balik....Oh...inikan Takaful Mer ?? brr..

Hm....RM 11.48 sen pon duit gak mer...terima jelah profit tu...Takaful ni pon dah tamat tempoh, aku kene top up 100ngit untk benda ni lagi kalo nak lar...abah ade suruh...tapi aku wat bodo jer...yang penting minggu ni cek ni kene tunaikan dulu...tak pon aku suruh masokkan dalam akaun bank jer...sbb sikit sgt nilainyer tu...
Pergi bank ambil no....tunggu giliran...hm.....

P/S : Aku ingatkan cek akaun Nuffnang dah sampai...goyang kaki, 50nggit sampai umah...Rupenyer 11.48sen jer dari takaful, yang betahun2 pnyer..hahaha... :)) Syukur jelar yer....

No comments:

Post a Comment