Tuesday, May 31, 2011

BASIC ECONOMIC SPM?

Assalamualaikum...baru2 ni tgah sedap tido..tiba2 ade panggilan dari  
PAK CIK NAJIB...its not Najib PM, but that was my Uncle..What they want?

PCN : Hello Encik Amir..?

Me   : Ye, Saya...Whos that?

PCN : Pak Cik Najib here..

Me   : Oh! Pak Cik....ye ade ape?

PCN : Semalam PCN call kenape x angkat? 

Me   : Maaf PCN,Saye drive....enjoy dengan kawan dekat The Mines...ade ape yer?

PCN : Begini....anak PCN x ambil peperiksaan Ekonomi semalam..die tak tau nak tulis ape,So die ponteng...kire dia tak datang lar, PCN nak mintak bantuan En.Amir tolong ajarkan dia ekonomi lar...jgn risau...tak lame nanti air-cond Kelisa PCN akan tukarkan...kita service, PCN  support sbagai alaun..hahaha..

Me   : (Hanyer mampu tesengeh2..dalam mulot ade air liyo basi lagi...dalam otak terbayang benda alah kat bawah ni..)



PCN : Ekonomi SPM En.Amir kan A? Hahahaha...Tak lame lagi PCN bawak anak PCN datang tengok Kuchai Lama,so nanti dia dah tau, dia akan datang sendiri jumpe En.Amir...dia tu ada masalah sikit lar, x per..pandai2 lah Encik Amir ajar nanti yer..Bukan ape..Ekonomi cor subjek dia, mcm mane kalo SPM nanti gagal? kan dah susah...bla...bla...bla...bla...

Me   : Ok PCN, InshaAllah saya boleh bantu anak PCN,, Macam ni PCN, minat tu kene ade sebenarnyer...die bukan tak boleh buat, Ekonomi SPM tak der lah susah sangat...Ttg alaun tadi x payah lar susah2..ikhlas saya bantu..ok, bile2 nak dtg kuchai text saya dulu yer, saya jarang ada di rumah...saya kat KL..

PCN : Ok En.Amir terima kasih yer! ape2hal PCN call, Assalamualaikum..

Me   : Walaikumsalam..Sesame PCN!

Hm...itulah perbualan aku dengan Pak Cik Najib...The Driver Taxi with full of knowledge about Caunselling,Car Consultan, and more lah...PCN lah individu yang nasihat aku dan beri support sebelum aku masok poli dulu...We eat together at satay kajang Medan Mara :)

Hm...tentang hasrat dia nak hantar anak dia utk studty Ekonomi ngn aku, aku ok jer..cume myb aku kene study balek lar...


WANG DAN INSTITUSI KEWANGAN? HUKUM PERMINTAAN? BELANJAWAN NEGARA? HUTANG NEGARA? ISI RUMAH? Bla..bla.. sume ni tajok bab yang aku ingat lar..

Serius!!! aku kene study balek...dan pagi tadi pon aktiviti mencari harta karun rak buku2 SPM 2008 dijalankan...i Dont think i found that because...
that was berhabok and yang mane 1 ni???


Do you want to know what the sun talk to me when i ask question : 
"HEY BOY! WHY YOU DON WAN TO STUDY ECONOMIC?" The answer is really make me numb and funny...the answer is :

"Bukan tak minat bang....tapi cikgu tu macam tak berkualiti lar.."

SEE?? lihat Remaja zaman sekarang? jwpn memang tak boleh belar...Walopon thats is kenyataan... aku hanyer mampu ketawe...hope kau jgn terlalu mengharap aku ajar nanti sgt berkualiti yer dik...abang tolong yang terdayer jer..but belive lah..Ekonomi asas SPM is SENANG..

Dalam bnyk2 tadi...ni jer yang ade dik...x lengkap sgt..
form4 punyer notes tak jumpe..
but dun wori lah...
Pepandai lar nti..

P/S : Cikgu Amir sebenarnyer x berape nak pandai ajar orang, sbb ckgu amir suke gune formule pelik2 time blaja Ekonomi SPM dulu...rajin2 lah bace buku teks tu dan sebelum tido...buat lah soalan objektif bnyk2 ok,itu je nasihat abg...hope x der masalah utk kita belajar besama nanti...

P/S : I LOVE TEORI I HATE CALCULATION!!!

2 comments:

  1. saye penah di ajar oleh En. amir suatu ketika dahulu di tingkatan5.. hak3...
    fomule2 beliau pki mmg lar tersngat pelik, tp bergune.. smpi lah saye yang bodoh sains ni, bole jd ok.. gare2 beliau suke ketok pale sye semase mengajar..
    So kpd ank PCN, di harap anda tabah semase menuntot ilmu besame beliau.. ^_^

    ReplyDelete
  2. hahaha...kenangan lah semua tu...besyukur lar..Allah bagi kesedaran utk kite blajar, wlopon las2 minit time spm dulu...hm..x der makner..mane boleh bantu aku bantu, tapi kalo pelik sgt...jgn tkejot lar yer dik..haha..x der lah..acah jer..
    kahkahkah..buat ucapan utk anak PCN gituwww...ade ape2 ke ni? i jadi org tengah?

    ReplyDelete