Thursday, May 5, 2011

10 Peribahasa Modern...

Assalamualaikum!!! Al-Kisah Harini nak jadi Cikgu BM kan...So..Murid2, harini cikgu nak ajar peribahase moden abad ke 21..tak yah salin tau..bace jer diam2! Ok?? Bgos!! 
"OK! Kamu minah sile bace kuat2" :

1) Peribahasa: Lembu punya susu, Nestle dapat nama.
Maknanya: Macam mana keras bekerja pun, macam mana nya canggih idea kita pun, last last, boss jugak yang dapat nama. Apakan tidak, kat dalam management meeting, mana kita tau apa yang boss khabarkan kat ketua boss tu... (p/s : Li nti x der alaun rasenyer..)

2) Peribahasa: Melepaskan batuk di dalam lift.
Maknanya: Helo! Kalau nak lepaskan penyakit atau kuman tu carilah
tempat yang sesuai! Janganlah di tempat awam yang tertutup. (p/s : ayik gelak jer lame2 batok lar saye..ohok2!)

3) Peribahasa: Seperti anjing jantan dgn anjing betina.
Maknanya: Dua orang yg pantang bertemu...asyik nak berasmara saja. (p/s : Anjing? bagi lar binatang yang suci sikit..her..)

4) Peribahasa: Sepandai-pandai lalat terbang akhirnya ke najis jugak dia hinggap.
Maknanya: Orang kalau dah perokok tu...kalau dia berenti....akhirnya dia gerenti start balik punyer. (p/s : Penulis jual rokok, tpi x isap..)

5) Peribahasa: Sepandai-pandai tupai melompat, tak pernah masok ke sukan Olimpik jua.
Maknanya: Jangan macam bagus....pasal yg macam bagus tu lah selalunya tak bagus.
(p/s : Hahahaha...sape ni sape?) 

6) Peribahasa: Biar putih tulang jangan kuning gigi.
Maknanya: Macam mana nya hensome ke, macho ke, hero ke, kalau gigi tu tak jaga, kuning-berkarat, jangan lah cuba nak mengurat.
Geli-geman di buat nya. (p/s : Listerine kan ader...)

7) Peribahasa: Kalau tidak ada angin masakan satu LRT boleh bau busuk?
Maknanya: Ada orang kentotlah tu... (p/s : LRT kan ade ekon?? )

8) Peribahasa: Seperti kacang lupakan mamak kacang putih.
Maknanya: Orang yg tak sedar diri....tak kenang jasa baik orang yg mula-mula mempopularkan dia. (p/s : hehehe...x tau x tau..)

9) Peribahasa: Ada udang di sebalik udang lain
Maknanya: Jgn sangka yg duduk sorang kat tempat sunyi tu sorang....check betul-betul, mesti ada seorang lagi......
kat bawah ke....kat tengah ke...tengah baring ke.... (p/s : Isyk!!! Mulut jgn Choii..)

10) Peribahasa: Hidung tak mancung, gigi pulak yang mancung.
Maknanya: maknanya. . .maknanya.............
Jangan nak tersengih-sengih kat depan PC. Pergi buat kerja sekarang......esok fikir lagi...
(p/s : Hahahah..kan dah kene...dah3...pegi tanam anggor elok2!! he3..by4!...)

2 comments: