Wednesday, November 17, 2010

Hampir ke situ...

Assalamualaikum...ape yang nak diceritakan ialah ape yang sedang difikirkan...yer aku hampir kesitu..ape die? 26hb keputusan untuk final baru-baru ni akan keluar..mempertaruhkan 4 paper yang semestinya mencabar ditambah lagi dengan dugaan yang tidak henti mendatang aku tidak berputus ase...namun kesemua itu sudah berlalu di semester lepas...namun sapelah aku untuk menentukan semua ini...kita merancang,Allah menentukannya...ape yang aku harapkan ialah sebuah keputusan yang memberi kepuasan kepada diri aku dan mengharapkan usaha aku selame di semester lepas berbaloi...

Cerita Ramalan untuk keputusan : 

paper di hari pertama, FINANCIAL ACCOUNTING...tahap keyakinan aku agak tinggi kat paper ni sbab ade "hint" yang mmg banyak membantu sebelum paper...tidak mengharapkan A,namun cukuplah sekadar B-.Rasenyer semua akaun aku dah bukak, dari manufacturing sampai lah ke Partnership ek? haha..

Paper yang mengerikan selepas financial Accounting..STATISTIC..tidak dinafikan terlalu banyak kecuaian semasa membuat pengiraan..malam tu aku bagai nak gile menghafal dalam 30 jenis formula yang panjang berjeler2...tiade istilah toyol dekat final...nak tak nak aku push habes2an...spekulasi mengatekan 5orang akan repeat statistik hanyer 1 gurauan jahat oleh pakar2 statistik DIB...yer korang memang hebat aku tau...kate2 ini semua berlaku sebelum berakhir sem haritu...kini semuanya dalam penghitungan hari. Aku tak nafikan hanyer C yang paling teruk untuk statistik kalau itu memang takdirnya. but tidaklah untuk repeat..ggrr....

Cuti agak panjang sebelum datangnyer paper kegemaran...semestinya cukup untuk calon2
 FIQH MUAMALAT mentala'ah segale nota yang P.A kite bagi...cari nota last minit? itu sudah menjadi kebiasaan..8.30 pagi hari Isnin bersamaan dengan 8hb...Keyakinan aku menjawab fikh muamalat amat tinggi sehingga tersenyum kepuasan selepas keluar dari dewan exam..soalan agak senang ar...tanyer ape saje..itu semua dlm otak (time tu jelah kot..skang lupe dah..) ape2 pun lah...inshaAllah sasaran untuk A masih dalam keyakinan aku...mengikut kaedah fiqh yang ke2, "Keyakinan tidak hilang dengan keraguan" right!

Berlalu fiqh muamalat...kini 1 paper terakher..BUSINESS MANAGMENT..memang sedikit tertekan dengan paper ni, mane tak nyer terpakse hafal satu buku yang teori berjeler2, fakta tak kuat dan tak nampak ape yang sedang dihafal ni! last minit aku ambek keputusan untuk cover 5/7 bab dari buku tu..sampai tido bukak mata aku dekat depan buku business tu...namun........semua tu bukan alasan..lumrah lar tu,mane ade subjek senang..pkul 8pagi gerak gi dewan..masok jer dewan, Eh! ade soalan pilihan objektif lah? tersenyum aku melihat kawan2 yang lain,bukan apa, bagi aku soalan objektif sedikit sebanyak membantu jugak walaupun hanyer 25 soalan...pandang kiri pandang kanan masa tamat...ape yang aku harapkan untuk business ni, B pun jadi lah...

Aku keluar dewan dengan hati yang gembira...akhernya tamat sudah semester ini...sambel menuju ke ATM aku beborak2 sambel tegelak terbahak2 dengan kawan bercerite tentang paper yang sudah berlalu...namun.....sambil berborak, dalam hati ini hanya Allah yang tahu, AGENDA yang sedang dirancang...
Terima Kasih kawan-kawan.... 26hb kite senyum same2...berjalan dan terus berjalan...
KITE HAMPIR KE SITU...

No comments:

Post a Comment